сряда, 14 октомври 2009, 18:04 ч.

Тленни останки

Индия не си дава мощите на Майка Тереза

BNews.bg

Индия не си дава мощите на Майка Тереза

Мощите на починалата през 2007 г. Майка Тереза ще останат в Индия, където е прекарала по-голяма част от живота си. Индийското правителство отказа на молбата на Албания, заявявайки, че при никакви обстоятелства няма да предаде тленните й останки.

 

Индия отказа да удовлетвори искането на албанското правителство да върне останките на нобеловия лауреат Майка Тереза, която е погребана в Калкута. “Майка Тереза е индийска гражданка и почива в нейната собствена страна”, каза говорителят на министерството на външните работи Вишу Пракаш, цититиран от BBC.

Майка Тереза е етническа албанка, родена в Скопие. Спорът относно това къде трябва да бъде гробът й може да се превърне в грозна разправия между три страни – Индия, където тя е работила през по-голямата част от живота си, Албания, където са родени родителите й, и Македония, където е живяла през първите 18 години от живота си. Голяма част от живота на Майка Тереза преминава в най-бедните предградия на Калкута, където  се грижи за най-онеправданите и неизлечимо болните. През 1951 г. получава индийско гражданство.

Светското име на Майка Тереза е Агнес Гонджа Бояджиу. Тя приема монашеското име Тереза през 1931 г., а през 1950 основава орден, който управлява домове за изоставени деца, възрастни хора и болни от проказа и СПИН.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари