сряда, 14 октомври 2009, 16:09 ч.

Дежа вю

Синдикатите: „Кремиковци” ще стане втора „Плама”

BNews.bg

Синдикатите: „Кремиковци” ще стане втора „Плама”

Шефовете на КНСБ написаха писмо на Бойко Борисов. Синдикалистите настояват за ясна позиция на държавата за бъдещето на „Кремиковци”, тъй като тя е основен кредитор на комбината. Дълговете на дружеството са близо 2 млрд. лв.

В „Кремиковци” се повтаря познатата от недалечното минало лоша практика на модела „Плама”-Плевен. Има опасност металургичният гигант да последва трагичната участ на плевенската рафинерия, където, освен социалните и икономически негативи, държавата плаща и обезщетения, след като бе осъдена от работниците в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

За това алармират шефовете на КНСБ и на синдикална федерация „Металици” до премиера Бойко Борисов в специално писмо. Задълбочаването на проблемите се дължи на погрешни действия в миналото и преди всичко на предишната изпълнителна власт, се казва в писмото. „На практика съдбата на „Кремиковци” е в ръцете на един човек – постоянния синдик. Той се явява представляващ интересите и на длъжника, и на кредиторите. Това положение е в резултат от съмнителните намерения на предишното правителство”, пишат от КНСБ.

Синдикалистите настояват за ясна позиция на държавата за бъдещето на „Кремиковци”, тъй като тя е основен кредитор на комбината. Дълговете на дружеството са близо 2 млрд. лв. В писмото си те припомнят, че за последната една година от „Кремиковци” са съкратени близо 3000 души и че на тези хора не се издават своевременно необходимите документи за пенсиониране, за дължими заплати и обезщетения. Синдикалистите обявиха, че на работниците в дружеството се дължат близо 40 млн. лв. за заплати и обезщетения. Предстои съкращение на още 500 души, обяви вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров. От синдиката отдавна предлагат, за да се намерят пари за издължаването на тези суми, да се продадат част от активите на дружеството, които не са пряко свързани с производството. От профсъюза предлагат, „за да не бъде въвлечено новото правителство в нечистоплътните схеми на предишното, се налага представители на държавата да участват пряко в оперативното управление на комбината”. Правителството да назначи финансов директор на „Кремиковци”, е конкретното предложение на КНСБ. Само един месец остава до разглеждането на оздравителния план на дружеството, който трябва да бъде приет на събрание на кредиторите, каза вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков. Планът обаче не може да се приеме, ако държавата не го подкрепи. До събранието министрите на икономиката, финансите и екологията трябва да кажат дали дълговете към монополите НЕК и Булгаргаз на дружеството могат да се капитализират – т.е. да се превърнат в акции, дали ще се разсрочат задълженията на комбината към държавния бюджет и какви са възможностите за издаване на комплексно разрешително за дейността. Другата алтернатива за комбината е ликвидация, а тя също е свързана с много пари, предупредиха синдикалистите. Те изявиха готовност да подкрепят т.нар. проект „Дортмунд” за запазване на металургичното производство, отговарящо на екологичните изисквания и развиване на високотехнологични технологии чрез привличане на инвестиции на територията на комбината и региона. Центърът в Дортмунд е построен на мястото на бивш завод за стомана и сега е най-големият технологичен център в Германия. За реализацията на подобен проект у нас трябват около 50 млн. евро. За целта столична община и технологичният парк в Дортмунд заедно ще подготвят документите за кандидатстване за финансиране по европрограми. Преди това обаче държавата да каже каква част от комбината ще продължи да работи и чия собственост ще е освободеният терен. По искане на министър-председателя в началото на месеца се проведе среща за обсъждане на възможните решения по проблемите, свързани с масовите съкращения и преквалификацията на съкратените работници от комбината. Тогава социалният министър Тотю Младенов обяви, че се търси начин да се запазят 3000 работни места в дружеството в екопроизводства на дружеството. Това е напълно постижимо и производството на „Кремиковци” може да достигне 25 хиляди тона месечно, каза Николай Ненков.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • ANGEL - 17:54, 14 окт.

    Прав си ,канарче ! Много отдавна Кремиковци трябваше да е в историята !

  • канарчето Виктор - 16:37, 14 окт.

    Бойко Борисов не може да се оправи с проблема Кремиковци и тепърва ще плаща солена цена за него. Трябваше да закрият Кремиковци още по времето на Костов.

Напиши коментар

Коментари