сряда, 14 октомври 2009, 16:53 ч.

Данъци 2010

Кабинетът няма да вдига винетките, ще пести за здраве

BNews.bg

Кабинетът няма да вдига винетките, ще пести за здраве

Винетките няма да скачат, но общините ще имат право да вдигнат тавана на местните данъци и такси. Така обобщи данъчните промени за догодина финансовият министър. Той се зарадва, че дефицитът в хазната за септември от 65 млн. бил деветократно по-нисък от юлския, когато новият кабинет отчете 565 млн. лв. липси.

Не се предвижда увеличаване на цената на винетките догодина, съобщи след правителственото заседание финансовият министър Симеон Дянков. По повод слуховете, че от подобно поскъпване кабинетът обмисля да навакса липсващите пари в хазната, министърът призна, че такива разговори в МС не са водени изобщо.

Иначе бюджет 2010 очаква със 150 млн. лв. повече от данъци догодина. Само министерството на спорта и още едно, което Дянков не назова, щели да получат по-голям бюджет. Всички останали са орязани откъм пари. По непотвърдени данни вероятно става дума за здравното ведомство.

Във финансовото министерство вече били съкратени 11 на сто от хората, още 24-ма служители щели да си отидат от 1 януари, съобщи Дянков. С което даде пример и на останалите ведомства да достигнат поне 14,5 % оптимизация на щата до Нова година.


По-рано Дянков обясни, че всички пари, които постъпят от антикризисните мерки на кабинета, от съкращения на администрация и преструктуриране, ще се влагат в здравето на българина.  Приоритетно ще се осигуряват средства за децата, за социалните домове, за НЗОК, за психиатричните болници.


Като акцент в данъчните промени за догодина Симеон Дянков наблегна на въвеждането на дистанционна връзка с НАП на фискалните устройства не само на бензиностанциите, но и на по-големите търговски обекти. Целта е да се пребори сивата икономика. Финансист номер едно щял да прости само на будките за продажба на вестници, захарни изделия и закуски и за най-дребните търговци, които не могат да надвишат оборот от 200-300 лева на ден.


Друга новост в задълженията на данъкоплатците е отпадането на изискването да се редят на двойни опашки – веднъж в НАП и втори път – в НСИ, за да внесат годишните си финансови  отчети. Фирмите ще подават информацията само на националната статистика.


Няма как за тази година да бъде въведено данъчното облекчение за млади семейства, които трябваше да получават по-ниски лихви при ипотечен кредит за жилище, защото привилегията била оспорвана  и обжалвана в ЕК и в Комисията за защита от дискриминацията от съпрузи над 35 години, които се почувствали дискриминирани.


За разлика от младите семейства данъчният пакет закони за 2010 щял да зарадва общините, защото им позволявал данъчна децентрализация до голяма степен. Местната власт вече ще може да изземва функции от данъчните при събирането на местни данъци и такси, а така също ще има правото да вдигне таваните на някои от тях.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Пивница "Бай Генчо " - 19:34, 14 окт.

    Що реши ,че само вас ? Ми у нас казаня най-редовно го налагат ...мъхъъъ...

  • Плод и зеленчук (не сме собственост на Филчев) - 18:21, 14 окт.

    Само нас ли ще облагат?

Напиши коментар

Коментари