четвъртък, 15 октомври 2009, 11:01 ч.

За първи път от година

Dow Jones проби прага от 10 000 пункта

BNews.bg

Dow Jones проби прага от 10 000 пункта

Dow се покачи със 1.5% или 144.8 пункта до 10 015.86 пункта, като затвори над 10 000 пункта за първи път от 3 октомври 2008 г.

Трейдърите на фондовите пазари по света посрещнаха с ръкопляскания и възгласи новината, че индексът на 30-те сини чипа Dow Jones Industrial Average премина психологическия праг от 10 000 пункта за първи път от година.

Dow се покачи със 1.5% или 144.8 пункта до 10 015.86 пункта, като затвори над 10 000 пункта за първи път от 3 октомври 2008 г.

Това се случи след като банката JPMorgan Chase и най-големият производител на процесори в света Intel обявиха по-големи от очакваните печалби. Освен това потребителските разходи в САЩ,  които движат две трети от икономиката, намаляха с по-малко от очакваното през септември. Това доведе до спад на долара и ръст на петрола.

Азиатските пазари реагираха тутакси с повишение от повече от 1%, следвайки възхода на Dow. В сряда европейските пазари също реагираха позитивно на новината.

Въпреки това обаче анализаторите напомниха, че Dow e все още далеч  от добрите си времена и американската икономика има да извърви дълъг път към възстановяването си. Според коментатора на БиБиСи Мишел Фльори в Ню Йорк новината има по-скоро психологическо въздействие. Преди година големите банки се бореха с бремето на огромните си кредитни загуби и американската администрация направи най-доброто, на което е способна, за да предотврати колапса на цялата финансова система.

Широкият индекс S&P 500 също нарасна до едногодишен връх от 1 092.02 пункта, като акциите на финансовите и технологичните предприятия бяха основният двигател на растежа. Индексът MSCI World, който измерва движението на борсите в 23 развити страни реагира незабавно с повишение от 1.8%.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари