четвъртък, 15 октомври 2009, 17:09 ч.

Перспектива

Касовите апарати ще се връзват дистанционно към НАП чак от 2011

BNews.bg

Касовите апарати ще се връзват дистанционно към НАП чак от 2011

След като вчера финансовият министър стресна мало и голямо сред търговските обекти, днес от НАП замазаха гафа му с уточнението, че всъщност търговците ще имат гратисен период да реагират на новата мярка за борба със сивата икономика. Оказа се, че не от 2010 г., а чак след две години обектите ще бъдат задължени да вържат касовите си апарати с НАП. Починът бил вече практикуван в Сърбия, където повишил обороти и приходи, а системата била инсталирана от нашенци.

Ива Капкова


След като вчера правителството прие промените в закона за ДДС и финансовият министър обяви, че всички търговци ще бъдат задължени да имат дистанционна връзка с НАП, днес от приходната агенция уточниха, че  обектите ще имат една година време да изпълнят изискването.  Така касовите апарати ще се свързват със софтуера на НАП не догодина, а чак от средата на 2011 г. , а търговците се сдобиват с достатъчно време да си инсталират фискалните устройства.            
Дистанционното отчитане на дневните обороти от фискалните устройства е една от мерките на НАП в борбата със сивата икономика, напомнят от агенцията. Целта на предприетата мярка е да бъдат извадени на светло търговските обороти. По този начин данъчните инспектори ще имат възможност да проверяват оборотите на търговците дистанционно, от работните си места и по всяко време, а не да ходят на място на проверка в съответния търговски обект.
С дистанционната връзка щял да се повиши и коефициентът на полезно действие на данъчните, понеже вместо един обект, щели да се наблюдават по 50-60 едновременно.
От НАП припомниха, че преди няколко години подобна реформа бе осъществена в Сърбия, а фирмите, разработили и инсталирали дистанционната система там, били български. Само за шест месеца данъчните от западната ни съседка регистрираха увеличаване на оборотите на търговските обекти в пъти, което се надяват да постигнат и родните данъчни инспектори.
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари