петък, 16 октомври 2009, 17:41 ч.

В бойна готовност

Железничарите казват в понеделник кога е стачката

BNews.bg

Железничарите казват в понеделник кога е стачката

Жепейците са гневни, че исканията им за редовно плащане на парите не са уважени, стана ясно на съвместно заседание на транспортния и железничарския синдикат в КНСБ и КТ "Подкрепа". Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) не обещава да плаща редовно. Затова синдикатите избраха стачен комитет.

Нищо чудно следващата седмица и товарните, и пътнически влакове в България да спрат, ако избухне стачката в железниците. И без друго над половината от работниците в НКЖИ вече са се подписали за протеста.

Гневът на хората възвря след като от август не бяха получили заплатите си, а с отпуснатите от правителството 7 млн. лева трудно ще се покрият задълженията към всички жепейци. Транспортният министър Александър Цветков заяви, че "благодарение" на предшественика му Петър Мутафчиев и бившите управляващи държавната субсидия от над 190 млн. лева за железниците е похарчена. Налага се да се пести всеки лев в системата, както и да се обединят БДЖ и НКЖИ в едно дружество, за да не стане още по-лоша ситуацията.

Синдикатите искат да спрат съкращенията в НКЖИ и закриването на гари. Авансът да се плаща до 15-о число на текущия месец, а не на следващия, настояват от КНСБ и „Подкрепа” и да не закъсняват заплатите.

В понеделник стачният комитет трябва да каже официално кога ще е стачката.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари