понеделник, 19 октомври 2009, 12:29 ч.

Частен интерес

Дянков мести пари от резерва от БНБ в частни банки?

BNews.bg

Дянков мести пари от резерва от БНБ в частни банки?

Ако приходите и разходите на тазгодишния бюджет се изравнят, част от парите във фискалния резерв може да се преместят от БНБ в частни търговски банки за по-висока лихва - става въпрос за част от парите на Здравната каса, които също са част от фискалния резерв. Това намерение обяви днес финансовият министър Симеон Дянков на форум, организиран от "Отворено общество" и Института за европейски политики.

Дянков обясни, че от ниските лихви, при които са държани парите във фискалния резерв през последните години са пропуснати милиарди левове печалба.

Във фискалния резерв, който е в момента е над 8,2 млрд. лева, влизат на практика наличните пари на държавата - там са салдата по сметките на всички бюджетни организации: министерства, ведомства, НОИ, здравната каса, Сметната палата, съда, централния бюджет, извънбюджетните сметки, получените заеми, парите от приватизация - без депозитите на общините и валутните резерви на БНБ.

Валутният борд, който действа в България от 1997-а, изисква парите от фискалния резерв да се използват за плащания по външния дълг и в изключителни случаи, когато, да речем, трябва да се вадят спешно пари за погасяване на задължения на железниците например.

За да се преместят парите от фискалния резерв, в закона за устройството на държавния бюджет трябва да се запише, че не БНБ, а правителството вече ще го управлява.

За по-активно управление на резерва намекна преди време и премиерът Бойко Борисов. Интересно е само, ако наистина това предложение мине, кои частни банки ще намажат от поръчката и на какъв принцип ще бъдат избрани те. 

На форума днес Дянков съобщи, че тази седмица заедно с Борисов ще обсъждат проектобюджета за 2010-а с тристранния съвет. След това влиза за последно обсъждане в Министерския съвет, където на Дянков му предстои най-голямата битка. По закон до края на октомври трябва да се внесе в Народното събрание.

Министрите вече почти се изпокараха, след като стана ясно, че МФ е орязало драстично парите на ведомствата. Финансовият министър се ожали, че изпитал най-големи трудности да обясни на колегите си министри защо вместо с 2%, колкото се очаква да е спадът на икономиката за следващата година, бюджетите на ведомствата им са намалени с 10-15, дори 20%. И защо на база на предишния бюджет сега изглежда, че на всяко министерство парите му падат с много.

„Когато е правен бюджетът за миналата година, Станишев и моят предшественик Орешарски са лъгали много сериозно. Макар че всички анализатори, както и Световната банка и МВФ, са очаквали спад на икономиката от 3-4%, предният кабинет е лъгал, че ще има ръст от 4.7 на сто. И на тази база е приет един погрешен бюджет. За първите шест месеца на тази година разходите са били с 26% повече от тези през 2008 г., а приходите са били с 11 на сто по-ниски. „Става дума за едно наистина геройско харчене", оплака се Дянков.

На фона на този бюджет министрите си мислят, че предшествениците им са имали  огромни разходи, а реално те не са били дадени. „Още в началото на годината моят предшественик оряза разходите с 10%, а още в първата ни седмица на управление и ние ударихме разходите с 15%. Така че реалните разходи за тази година са сходни с бюджетираните за следващата. Тази  оптическа илюзия е трудно да обясня на колегите си в кабинета."

Дянков коментира и причините за изоставането на България в реформите. Като един от най-проблемните сектори той открои митниците, където връзката с престъпния свят се наслагвала с години. Друг затлачен сектор е енергетиката, където политици властвали като бизнесмени. Според Дянков там се развиват проекти, които нямат икономически и финансов анализ, а са стартирани, за да се краде - и то със стотици милиони. Такъв проблемен сектор е здравеопазването. Според Дянков реформите там са се спирали от самата система на здравеопазването, като целта е била до последно да се точат пари. Той обяви, че ще се направи анализ на задлъжнялостта на болниците и някои от тях догодина могат да бъдат превърнати в хосписи или други заведения.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Петко - 07:07, 20 окт.

    До Двуликият - Председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев, Като председател на Национално сдружение – БЗНС на 18.04.2001г. Вие подписвате с Милан Дренчев председател на БЗНС “Никола Петков” Решение № 001/18.04.2001г. за Образуване на предизборна коалиция “Обединени Земеделски Сили”. До Двуликият - Председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев, Ще Ви задам няколко въпроса: 1. При подписването на цитираното по-горе Решение № 001/18.04.2001г., Вие знаехте ли, че БЗНС “Никола Петков” има задължения към Републиканският бюджет – Главница /ЗДДС/ - 424 585 лв. и Лихва за просрочие в размер на 71 294 лв.??? 2. Как с такова задължение, предизборна коалиция “Обединени Земеделски Сили” бе допусната, да участва на парламентарните избори през 2001г.??? 3. Към 14.10.2009г. Политическа партия “Никола Петков” /БЗНС “Никола Петков”/ има задължение към Републиканският бюджет – Главница /ЗДДС/ - 424 585 лв. и Лихва за просрочие в размер на 505 500 лв.??? 4. Защо до този момент Политическа партия “Никола Петков” /БЗНС “Никола Петков”/ не се е издължила към Републиканският бюджет???

Напиши коментар

Коментари