понеделник, 19 октомври 2009, 12:38 ч.

Черен трен се композира

10 000 жепейци чакат сигнал да спрат влаковете

BNews.bg

10 000 жепейци чакат сигнал да спрат влаковете

Още не са изплатени 7-те милиона лева, прехвърлени от правителството за заплати на жепейците за август, казаха от стачния комитет. Синдикатите настояват НКЖИ да вземе заем поне от 28 млн. лв., колкото са необходими за заплатите до края на годината. Железничарите от жп инфраструктурата очакват и колегите им от БДЖ да ги подкрепят за стачката. От КНСБ и КТ „Подкрепа” прогнозират трудни преговори с държавните си шефове до края на месеца.

Още не са миналите стоте дни на кабинета и вече назрява първата за това правителство стачка. Тя може да е факт още в края на седмицата - синдикатите в Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са в готовност да вдигнат на крак 10 000 жепейци. И 3000 да излязат на релсите, стига, за да спрат влаковете, заяви Розен Зарков, председател на Федерацията на транспортните работници в КТ „Подкрепа” и железничар с 20-годишен стаж.

Ако стачници и правителство не се споразумеят в следващите дни, не само работниците от жп инфраструктурата, но и колегите им от БДЖ ще се присъединят към стачката, защото и там обстановката е нагнетена, коментира за BNEWS Зарков. Според него когато ръководителите движение спрат влаковете, машинистите ще слязат от треновете от солидарност към колегите си.

Още не са изплатени на хората 7-те милиона лева, обещани от правителството за заплати, казаха от стачния комитет.  „Желае ли държавата да има железници?! Не искаме второ „Кремиковци”, призоваха те.

БДЖ дължи на НКЖИ 70 млн. лева от инфраструктурни такси. От Националния стачен кабинет предлагат задълженията или да бъдат покрити от държавата, или да се продадат на някоя банка. Изход за излизане от безпаричието в железниците е да се тегли заем от НКЖИ. Без седемте милиона, трансферирани от кабинета, само за заплати в НКЖИ от септември до декември включително трябват 28 млн. лева, които няма откъде да се вземат, изчисли Зарков.

Както BNEWS съобщи в петък, синдикатите извървяха цялата процедура по закон за обявяване на стачна готовност и днес следобед , след първото си заседание,  стачният комитет ще внесе уведомлението си пред ръководството на НКЖИ за осигуряване на минимално транспортно обслужване. Това се случи, след като ръководството на компанията не изпълни исканията на КНСБ и КТ „Подкрепа” за гарантиране на заплатите, спиране на съкращенията на жепейци и закриване на гари.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари