понеделник, 19 октомври 2009, 14:30 ч.

Кофти

От БНБ не дават да се пипат парите от резерва

BNews.bg

От БНБ не дават да се пипат парите от резерва

Подуправителят на БНБ Калин Христов не хареса идеята на финансовия министър Симеон Дянков за местене на пари от фискалния резерв от централната банка в частни търговски трезори в името на по-високата лихва. Според Христов ако част от резерва се премести там, лихвата няма да е 6%, както казва Дянков.

По-добре е фискалният резерв да продължи да се съхранява в БНБ - това е личното ми мнение, заяви днес пред журналисти Калин Христов, който в края на тази седмица официално ще встъпи в длъжност като подуправител на централната банка.

Коментарът му бе направен по повод изказването на финансовия министър Симеон Дянков, че заради по-високите лихви е по-изгодно част от резерва да стои в търговски банки. В момента фискалният резерв на държавата надхвърля 8.2 млрд. лева. За да се премести и един лев от него, първо трябва да се промени законът за устройството на държавния бюджет и да се даде възможност на правителството да го управлява, а не БНБ - както е в момента.

„Въпросът е много по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед“, каза Христов. Според него ако част от резерва се съхранява в търговски банки, лихвеният процент няма да бъде 6%, както казва Дянков, а по-нисък.

„Има вероятност при влагане на парите в търговски банки да се рефинансират частни дългове с държавни средства“, каза още Калин Христов. Той допълни и че лихвеният процент върху фискалния резерв в БНБ е по-висок от споменатите от Дянков 0,3-0,5%, но не уточни колко точно.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Петко - 07:08, 20 окт.

    До Двуликият - Председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев, Като председател на Национално сдружение – БЗНС на 18.04.2001г. Вие подписвате с Милан Дренчев председател на БЗНС “Никола Петков” Решение № 001/18.04.2001г. за Образуване на предизборна коалиция “Обединени Земеделски Сили”. До Двуликият - Председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев, Ще Ви задам няколко въпроса: 1. При подписването на цитираното по-горе Решение № 001/18.04.2001г., Вие знаехте ли, че БЗНС “Никола Петков” има задължения към Републиканският бюджет – Главница /ЗДДС/ - 424 585 лв. и Лихва за просрочие в размер на 71 294 лв.??? 2. Как с такова задължение, предизборна коалиция “Обединени Земеделски Сили” бе допусната, да участва на парламентарните избори през 2001г.??? 3. Към 14.10.2009г. Политическа партия “Никола Петков” /БЗНС “Никола Петков”/ има задължение към Републиканският бюджет – Главница /ЗДДС/ - 424 585 лв. и Лихва за просрочие в размер на 505 500 лв.??? 4. Защо до този момент Политическа партия “Никола Петков” /БЗНС “Никола Петков”/ не се е издължила към Републиканският бюджет???

  • ivosav - 21:12, 19 окт.

    отидат ли парите в частни банки върви им търси следите . Е дойде време ББ да протегне ръка към заветната цел - да управлява и пари освен наивните си избиратели .Впрочем нищо ново-после пак някой нов "герой" ще пита нъде са парите.

Напиши коментар

Коментари