понеделник, 19 октомври 2009, 16:15 ч.

Страшно

Храни-мутанти наводнили пазара у нас

BNews.bg

Храни-мутанти наводнили пазара у нас

В соя, царевичен хляб, корнфлекс и витабел е открито нерегламентирано съдържание на генно модифицирани организми над допустимите по закон норми от 0,9%.

От 2004 г. насам в България са внасяни храни, които съдържат генно модифицирани организми (ГМО) над допустимите у нас норми. Това показват данни от проверки на Министерството на здравеопазването за периода 2004 - 2008 г. по инициатива на неправителствената организация „За Земята". В България допустимите норми са до 0,9%. Ако ГМО са в по-високи количества, това трябва да е отразено на етикетите.

В 23 от общо 129 проби са открити ГМО под разрешената норма - 0,9%. Сред най-често срещаните мутирани продукти над нормата са различни видове соя, витабел (най-широко разпространеният аналог на месото на родния пазар), корнфлекс, произведен от българска фирма, и царевичен хляб, обясни Тодор Славов от "За земята". Според него е възможно и самите вносители да не са наясно с това, защото  на границата липсва контрол за състава на хранителните продукти.

След официално разрешение на Министерството на земеделието и горите в България са извършвани полеви опити с модифицирана царевица между 1999 и 2003 г. През 2002 г. обаче разградската компания за царевични продукти „Амилум" открива, че в изкупената от нея продукция е попаднала и модифицирана царевица. В резултат на това заводът търпи големи загуби, защото в Европа отказват да купуват замърсена с ГМО храна. Освен това се наложило „Амилум" да проверява всяка следваща партида от изкупеното царевично зърно.

През 2005-а година България прие по задължение, свързано с присъединяването към ЕС, Закона за генно-модифицираните организми. Той обаче не въведе принципа „Замърсителят плаща", според който виновникът за замърсяванията на конвенционалното земеделие трябва да понесе пълна отговорност за това, припомни Светла Николова от сдружение „Агролинк".

През миналата година обаче с приета тихомълком промяна в закона памукът отпадна от забранителния списък за освобождаване на ГМО в околната среда. Това означава, че с него вече ще могат да се правят не само лабораторни опити в България, но да се отглежда и генно модифициран памук. Как обаче тази поправка мина през Народното събрание остана загадка. Приета е обаче единодушно от народните представители. Засега обаче в Министерството на земеделието и храните не е постъпвала заявка от роден производител, че иска да отглежда генно модифициран памук.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари