понеделник, 19 октомври 2009, 16:12 ч.

Майкрософт пуска нов „Windows”

„Windows 7” не може да претърпи провал

BNews.bg

„Windows 7” не може да претърпи провал

Компанията „Майкрософт” пуска „Windows 7” – най-новата версия на операционната система. Успехът или евентуалният провал на системата ще предопредели бъдещето на най-голямата софтуерна компания в света, предаде BBC.

Когато става дума за „Майкрософт”, може би е най-добре да се припомнят всички постижения на софтуерната компания. Системата „Windows” се ползва от над 90% от потребителите на компютри в света, или около 1 милиард от населението на земята - под една трета.

От друга страна, „Windows” в голяма степен допринася за оборота на компанията. $14.6 милиарда е нетната печалба за „Майкрософт” за миналата година, като половината от нея идва от операционната система „Windows”.

Години наред критиците излизат с прогнози, че виртуалният монопол на „Windows” е към своя край. Според тях „Windows” няма да устои на възраждащата се “Apple”, нито на настъпващата „Linux” и няма да оцелее в бъдещия компютърен свят, в който софтуерът ще бъде инсталиран на отдалечен сървър, а не на самия десктоп.

Независимо от икономическия спад, инвестициите в технологичния сектор три пъти надвишават вложенията в останалите сектори.

„Пускането на новия „Windows 7” ще предизвика видим прогрес в ползването на системата,” смята Ричард Хъди от компанията за производство на компютърни устройства AMD.

„Фактът, че „Windows 7” е по-ефективен от Windows Vista означава, че е надеждна система за по-евтините компютри, което дава повод да бъдем оптимисти”, допълва Ричард Хъди.

Vista – трудната за инсталиране и работа система, беше пусната от компанията на пазара преди три години. Много от потребителите дори  не успяха да я инсталират на своите компютри, защото хардуертът и софтуерът им се оказаха несъвместими с новата система.

„Много от компаниите продължават да използват старите компютри след като нормалният срок за ползването им е изтекъл. „Windows 7” ще им даде повод за ново начало,” смята Алекс Грузън от компанията „Дел” ( “Dell”).

„Майкрософт” възнамерява да прекрати поддръжката си за операционната ситема „Windows XP” през април 2014 г. Частните, както и корпоративните клиенти на компанията стават все по-мобилни, а системата „Windows XP” не е пригодена да посрещне нуждите им.

„Windows 7” е може би единственият шанс за „Майкрософт” да възвърне печалбите си. „Ние се поучихме от грешките си, които направихме с Vista” – това твърдение може да бъде чуто от устата на всеки директор от компания „Майкрософт”.

От „Майкрософт” очакват компаниите да внедрят новата систвема много по-бързо от предишната.

Конкуренцията следи внимателно новостите около „Майкрософт”.

„Не очакваме „Windows 7” да допринесе за увеличение на продажбите на персонални компютри, макар че ще бъде наложително това да се случи. В противен случай, поддръжката на старите компютри ще излезе много скъпо”, казва Анета Джамп от компания „Гартнър” (“Gartner”).

Други смятат, че „Майкрософт” печели време, защото компанията “Google” няма да пусне своята олекотена операциоона система “Chrome OS” преди средата на 2010-а, което ще даде достатъчно време на „Windows 7”, за да стъпи здраво на пазара.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари