понеделник, 19 октомври 2009, 18:11 ч.

Аут

35000 строители на улицата до края на годината

BNews.bg

35000  строители на улицата до края на годината

Нови 35 000 строители остават на улицата до края на 2009 г. 1500 строителни фирми са се отписали от регистъра и затворили офисите си, съобщи шефът на Строителната камара у нас Симеон Пешов. Това е близо 9% от всички у нас, и около една трета от записаните в националния строителен регистър. Той поиска от строителния министър Росен Плевнелиев съдействие за връщането на ДДС-то в 14-дневен срок.

Заради кризата до края на годината ще бъдат официално освободени 35 000 строители, съобщи председателят на УС на Строителната камара Симеон Пешов след среща на строителите с ресорния им министър Росен Плевнелиев. Пешов каза още, че работодателите в бранша ще се опитат да запазят инженерите си и другите ценни кадри и за целта ще прибегнат и до принудителни неплатени отпуски.

Армията от нови безработни се увеличава и заради намалелия брой поръчки, които са с 30-35 % по-малко в сравнение с 2008 г. Именно тогава е бил достигнат финансовият връх в строителството с усвоените от бранша 16 млрд. лева. До края на годината ще бъдат усвоени не повече от 12,5 милиарда лева, прогнозира Пешов.

Той коментира още, че строителните предприемачи са наясно, че няма откъде да дойде финансов ресурс, освен по линия на оперативните програми. Подписване на новите договори обаче  се очаква през февруари-март, а дотогава ще бъде най-тежкият период за строителните фирми у нас.  Реално строителството ще започне през април-май, когато ще дойдат парите, отбеляза Симеон Пешов. Чак тогава ще може да се отворят и нови работни места за съкратените строители, каза шефът на строителната камара.

В подкрепа на браншовиците министър Плевнелиев изказа недоумението си, че през последните 18 месеца не била организирана нито една обществена поръчка за какъвто и да било проект. В негово лице пък строителите потърсиха парламентьор за законови промени, които да позволят връщането на ДДС от държавата в 14-дневен срок и да въведат повече прозрачност при търговете.

На срещата си днес Симеон Пешов и Росен Плевнелиев не са коментирали скандалния ремонт на сградата на министерството по времето на Асен Гагаузов. "Между мен и министъра няма проблем, случаят е даден на съответните органи", каза Пешов, чиято фирма "Главболгарстрой" е изпълнител на ремонта.  Плевнелиев пък призна, че оттук-нататък казусът е в ръцете на прокуратурата, която дори днес по етажите на министерството му разпитвала свидетели по досъдебното производство за ремонта.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари