вторник, 20 октомври 2009, 10:27 ч.

Лява ръка, десен джоб

Война срещу автоинструкторите

BNews.bg

Война срещу автоинструкторите

„Бившите шефове на ДАИ са направили политически чадър над служителите в регионалните служби на ДАИ и хората, изпитващи кандидат-шофьорите, са си получавали редовно рушветите”, обяви в предаването „Тази сутрин” на бТВ Красимир Георгиев, председател на Асоциацията на квалифицираните автомибилисти в България (АКАБ).

 

Фирмите, членуващи в двете асоциации за квалификация на автомобилистите, са подлагани на непрекъснати репресии. „На нас през ден ни се пращат данъчни проверки. Искахме да спре лапаницата и корупцията от долу до горе, а резултатите са заплахи срещу нас и семействата ни", казаха в „Тази сутрин" по бТВ Йонко Иванов, председател на Управителния съвет на инструкторите по авто-мотоподготовка и Красимир Георгиев, председател на Асоциацията на квалифицираните автомибилисти в България (АКАБ).

Връх във „войната" срещу организациите на инструкторите било подпалването на автобус преди няколко дни, който е бил използван за обучение и изпити на млади шофьори.

Причината за тези гонения според Иванов и Георгиев са били инициираните от двете асоциации промени в регламента за изпитване. От месец насам е започнала проверка на всяка изпитваща фирма по време на практическите изпити и резултатите са плачевни. „От 12 изпитващи средно четирима подават празни бланки, без да попълват отговори", разказа Иванов.

Предложението, което от двете асоциации дават, е "изпитите да излязат от държавата" и да минат под граждански контрол, контрол на експертно ниво от браншовите организации. По този начин Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) ще бъде премахната от веригата и да не бъде изпитващ и изпълнителен орган.

„Бившите шефове на ДАИ са направили политически чадър над служителите в регионалните служби на ДАИ и инструкторите са си получавали редовно рушветите", обяви още Красимир Георгиев. Той обяви, че предишният министър на транспорта Петър Мутафчиев не е могъл да уволни екс шефа на ведомството Володя Киров, тъй като той е бил член на Висшия съвет на БСП.

„Всички тези твърдения са голословни и неверни и аз ще се видя с двамата ви гости в съда", коментира обвиненията в ефира на бТВ Володя Киров. „В рамките на нормативната уредба и хората, с които разполагах, се опитах да направя каквото мога, за да пресека купуването на книжки. Аз съм уволнил 60 човека, за които е доказано, че са погазвали закона. Но и в момента нормативната уредба е зле структурирана, че няма възможност да се търси отговорност от инструктор, който си иска пари", допълни Киров. 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари