вторник, 20 октомври 2009, 11:46 ч.

Зелена енергия

Германци правят соларен парк в България

BNews.bg

Германци правят соларен парк в България

Германската компания Phoenix Solar ще построи соларен парк в близост до Казанлък. Немците явно са си направили точна сметка. В Германия от януари 2010-а тарифата за изкупуване на ток, добит от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), ще бъде намалена на 28,75 цента/квч. У нас обаче от началото на април бе прието увеличение на тази цена и сега ВЕИ се изкупуват за 38,6 цента/квч.

Германската фирма Phoenix Solar ще построи соларен парк в близост до Казанлък. Както самата компания съобщи, става дума за проект с обща мощност от 20 мегавата. Заедно с дъщерното българо-германско дружество „Крас Кепитъл Груп" ще бъдат изградени фотоволтаични системи на територията на три казанлъшки села - Шейново, Голямо Дряново и Ясеново.

Местният общински съвет вече промени статута на прилежащите имоти и земята е преобразувана от публична общинска собственост в частна общинска. Според председателя на Борда на директорите на „Крас Кепитъл Груп" Фолкер Крас инвестицията ще е за поне 200 млн. евро, ще бъдат осигурени нови 300 работни места за жители на община Казанлък и ще се разкрие специализирана паралелка за обучение на кадри към местната гимназия. Реализирането на проекта трябва да започне през 2010 г.

Немците явно са си направили точна сметка. В Германия от януари 2010-а тарифата за изкупуване на ток, добит от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), ще бъде намалена на 28,75 цента/квч. У нас обаче от началото на април бе прието увеличение на тази цена и сега ВЕИ се изкупуват за 38,6 цента/квч. При настоящето законодателство при инвестиция до 2015 г. е гарантирано изкупуване за 25 години. Според последната наредба на ЕС за възобновяеми енергийни източници до 2020 г. 16% от енергията трябва да е от ВЕИ. До 2011 г. в България 11% от енергията трябва да е добита по този начин.

През последните три години в страната бяха изградени осем волтаични инсталации с общ капацитет 125 kWp (мощност на соларния генератор). Средно произведената енергия на 1 kWp (отговаря на площ около 10 кв. м.) е 1177 kWh/година. Произведената енергия зависи от местоположението. Системи, намиращи се над границата за мъгла на около 800-1000 м надморска височина, достигат добив на енергия от порядъка на 1340 kWh. Така се оказва, че изградените вече инсталации в страната са с мощност до 147 mWh.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари