вторник, 20 октомври 2009, 12:57 ч.

Мъни, мъни...

Пари от резерва - в 10 банки, избрани с конкурс

BNews.bg

Пари от резерва -  в 10 банки, избрани с конкурс

Премиерът Бойко Борисов заяви, че банките, на които ще се дават пари от резерва, ще се избират с конкурс и ще са поне 10, няма да има толерирана банка. Икономически експерти обаче предупредиха, че може да се разклати валутния борд.

Фискалния резерв да бъде предоставен на търговски банки, избрани с конкурс, предлага премиерът Бойко Борисов. „Парите ще бъдат разпределени в най-добрите банки и няма да има толерирана банка. Другият вариант е да вземем кредити, които децата ни да връщат", каза министър-председателят след среща в Министерския съвет.

Преди ден финансовият министър Симеон Дянков разбуни духовете, като обяви намерението си част от парите във фискалния резерв, който в момента надхвърля 8 млрд. лева и стои в БНБ, да се извадят и да се сложат в търговски банки за по-висока лихва. Според Дянков може да се очаква доходност от 6%. В централната банка лихвата е 0.3-0.5%. В бюджета за тази година пък е посочено минимално равнище от 6.3 млрд. лева за парите от резерва.

„Решението не е окончателно. Ако се отиде на този вариант няма да е една банка, ще са поне 10 и то най-добрите. Ще се проведе с конкурс изборът", заяви днес премиерът. Имаме два варианта - или да теглим заем, или незначителна част от този резерв да бъде освободена, каза Борисов.

Подуправителят на БНБ Калин Христов сдържано препоръча вчера, че е по-добре парите да останат в БНБ. Преместването дори и на един лев от резерва, който беше създаден със закона за валутния борд и от него се  плаща външния дълг, означава, че с управлението му се заемат управляващите. Защото по закон сега той е под разпореждане на централната банка при лихва 0.3-0.5%.

Повечето финансисти и икономисти също приеха скептично лансираната идея за резерва. Някои от тях смятат, че намаляването на резерва би било и лош сигнал към чуждестранните инвеститори и анализатори. По Нова телевизия тази сутрин някои от тях заявиха, че осъществяването й би разклатило валутния борд и по този начин финансовата стабилност на държавата. Според Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество", идеята не е толкова добра. Колегата му от Центъра за либерални стратегии Георги Ганев подкрепя идеята на теория, но изразява съмнение в практическото й приложение.   

Най-важно е при какви условия ще бъде предоставен фискалният резерв на търговските банки, каза Ганев. „Ако бъдат задължени банките да ги влагат само в първокласни книжа, както в момента е задължена БНБ, доходността няма да е 6%, няма да е 3%, няма да е и 2%", обясни икономистът. Един от ефектите на преместването на пари от резерва от БНБ в частните банки е, че високите сега лихви по депозитите щели да паднат. "Моето очакване е, че няма да е целият резерв, а в крайна сметка ще си стиснем ръцете за около половин-един милиард лева," каза експертът.

Ангелов пък заяви, че ако толкова се налага да се търсят още стотина милиона лева приходи, по-добре това да стане с вдигане на акцизите на горива и алкохола, а не с депозиране на 2 млрд. лева в търговски банки, които да донесат същата лихва, но с по-голям риск. В предишни години е ставало въпрос как да се похарчи излишъка от резерва, а не да се вадят пари от него, заяви Георги Ангелов по Нова телевизия. Още по-добре ще е да се свият разходите на държавните ведомства, за да не бърка повече в джоба на хората, стана ясно от думите му.

„Не подкрепям авантюристични инициативи за игра с резерва. Спомням си, че преди осем години водихме сходен дебат за дълга. А днес актуалната тема е колко са загубите - имаме проблеми с изчисляване на загубите", заяви бившият министър на финансите и депутат от БСП Пламен Орешарски.  "Имам опасения, че при тези манипулации, които се готвят да направят с резерва, след години също може да имаме сходни проблеми с изчисляване на загубите. Заглеждането във високата доходност винаги крие опасности да загубим и части от главницата, гледайки в апетитните лихви".

Зам.-министърът на финансите от правителството на НДСВ и управляващ партньор в УД„Аврора Кепитъл" Красимир Катев обаче е на друго мнение. "Това е добра идея. Още по наше време имаше доста призиви да се правят подобни операции, но тогава не беше толкова драстична разликата в лихвите. В момента има много повече смисъл. Нещо повече - това според мен е една от ефективните мерки да се влее по един разумен, не генериращ инфлацията начин левова ликвидност в банковата ни система, което е така необходимо, за да можем да растем", каза Катев. При кабинета на НДСВ и ДПС идеите бяха резервът да се даде за управление на фонд или, както искаше Ахмед Доган, да се инвестира в пътища и друга инфраструктура.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари