сряда, 21 октомври 2009, 12:30 ч.

Последно

Подкомисия в парламента ще контролира бръмбарите

BNews.bg

Подкомисия в парламента ще контролира бръмбарите

Депутатите ще контролират използването на бръмбари с подкомисия. Закриването на Бюрото за СРС ще спести няколко милиона лева, изчислиха управляващите

 

Подкомисия към правната комисия в парламента, а не отделна комисия ще контролира използването на специални разузнавателни средства (СРС). Това решиха на извънредно заседание депутатите от комисията по правни въпроси. Така създаденото само преди няколко месеца от предишното правителство Бюро за контрол на СРС ще бъде закрито, а работата му ще премине изцяло в ръцете на народните представители. Утре предстои и пленарната зала да вземе окончателно решение за това.

Промените в закона за  контрол на СРС предвиждат подкомисията за контрол да е съставена на паритетен принцип, като всяка парламентарна група има по един член в нея. Въпреки това създаването й не се приема еднозначно от опозицията, която при първото четене на проекта заподозря възможност за политическа намеса в следенето и подслушването.

Със закриването на Бюрото се спестяват изключително много средства, обясни шефката на правната комисия Искра Фидосова. Тя съобщи, че за тази година отпуснатите в бюджета за пари са 5 млн. лв., а издръжката на комисията ще е едва 300 000 лв. годишно. Към подкомисията ще има и специализирана администрация, работещите, в която най-вероятно ще има статут на държавни служители.

Контролът върху бръмбарите явно сериозно интересува родните ни депутати. Но също така е ясно, че оставен в ръцете на група хора - бюро или каквото и да е, лесно може да се превърне в маша в ръцете на този или онзи.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари