сряда, 21 октомври 2009, 14:45 ч.

Борба със затлъстяването

Броят калориите в американските училища

BNews.bg

Броят калориите в американските училища

След като здравна наредба у нас "изхвърли" чипсовете и снакса от училищните бюфети, и в САЩ се запритесниха колко дебели са децата. Трябва да бъде поставен лимит за калориите в храната в американските училища, поиска щатската Асоциация за училищно хранене. Освен това храната в училище трябва да съдържа повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, а млякото да е с масленост не повече от 1%.

Границата на калориите, която определят лекарите, е 650 калории за петгодишните, 700 кал - за децата от началния курс и 850 до 900 калории за тези на възраст от 9 до 12 години. Закуската трябва да съдържа пък от 500 до 600 калории - в зависимост от възрастта. 

Докладът призовава властите да побързат с мерките, защото липсват стриктни стандарти, а в същото време все повече американчета затлъстяват, съобщи Associated Press. (Българчетата са пък на 6-о място по затлъстяване в Европа.) Освен това се оказва, че най-популярният зеленчук сред американските хлапета са...пържените картофки. Всяко четвърто американче не яде плод дори един път на ден, а една трета - и зеленчук, потресени са авторите на доклада.

„Днес децата с наднормено тегло са повече от тези, които са под нормата, а затлъстяването се определя като епидемия в обществото и медицинските среди”, каза Виргиния Столинг от комитета, изработил доклада.

Предложените стандарти няма да излязат евтино. Според доклада цените на закуските в училище вероятно ще се покачат с 20%, а на обяда - с 4%. Това е доста притеснително за училищните кухни, които не получават достатъчно средства от правителството за осигуряване на безплатна храна за учениците, смятат експертите. В същото време покачващите се цени на горивото и храните като цяло допълнително ще ударят бюджета.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари