сряда, 21 октомври 2009, 16:18 ч.

Сляпата Темида

И Миглена Тачева отива на прокурор

BNews.bg

И Миглена Тачева отива на прокурор

След бившия земеделски министър Валери Цветанов, шефа на горите Стефан Юруков и двама ексвоенни министри в прокуратурата заминават папки и за бившата правосъдна министърка Миглена Тачева. Наследничката й на поста Маргарита Попова извади на бял свят неизгодни договори за строителстно и ремонти да стотици милиони левове.

Бившият министър на правосъдието Миглена Тачева отива на прокурор заради неизгодни договори за стотици милиони левове и обществени поръчки. Документите вече са изпратени в прокуратурата от наследничката й на поста Маргарита Попова. Само с договора за строеж на сграда за Софийския районен съд и прокуратура ще фалира държавата, заяви днес Попова, която даде гласност на резултатите от проверка на финансите по времето на Тачева.

Освен че договорите са дадени на прокуратурата, започват и дела за развалянето им по съдебен път, а трима служители от министерството вече са уволнени дисциплинарно.

Одитът показва, че са сключени договори за строеж и ремонт на сгради за 350 млн. лева, а в същото време за капиталови разходи за три години напред са планирани само по 26 млн. лева. Платена е много малка част от парите и сега правосъдното министерство се оказва с 333 млн. лева дългове.

Оказва се, че шефовете на съдилища имали пълната свобода сами да избират проектите за тях и това раздуло в пъти строежите и ремонтите. "Нали трябва министерството, което дава парите, да контролира. Ако нямаш пари за ресторант, си отиваш вкъщи, а не поръчваш всички най-скъпи ястия", възмути се Маргарита Попова.

Практика се оказват и клаузите със съмнително високи неустойки в договорите. Например за строителството на сградата в София се оказва, че трябва да се плащат по 154 000 лева на ден при забава на плащанията. А при още по-голямо забавяне министерството трябва да извади 34 млн. лева за фирмата строител, без дори да се налага тя да доказва, че е претърпяла вреди. Неустойката за строежа на новата съдебна палата във Варна пък е 118 000  лева на ден. По тези два договора на изпълнителите "Енемона" (Козлодуй) и "Валекс" (Трявна) са получили в аванс целите си суми за проекта, че даже и отгоре. Например "Енемона"  вместо 1.5 млн. лева за проектиране е получила над 5 млн. лева. При това без кабинетът да е одобрил събарянето на бившата сграда на Строителни войски, върху която ще се строи съдебната сграда.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Петко - 13:25, 23 окт.

    До Двуликият - Председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев, Като председател на Национално сдружение – БЗНС на 18.04.2001г. Вие подписвате с Милан Дренчев председател на БЗНС “Никола Петков” Решение № 001/18.04.2001г. за Образуване на предизборна коалиция “Обединени Земеделски Сили”. До Двуликият - Председател на парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Яне Янев, Ще Ви задам няколко въпроса: 1. При подписването на цитираното по-горе Решение № 001/18.04.2001г., Вие знаехте ли, че БЗНС “Никола Петков” има задължения към Републиканският бюджет – Главница /ЗДДС/ - 424 585 лв. и Лихва за просрочие в размер на 71 294 лв.??? 2. Как с такова задължение, предизборна коалиция “Обединени Земеделски Сили” бе допусната, да участва на парламентарните избори през 2001г.??? 3. Към 14.10.2009г. Политическа партия “Никола Петков” /БЗНС “Никола Петков”/ има задължение към Републиканският бюджет – Главница /ЗДДС/ - 424 585 лв. и Лихва за просрочие в размер на 505 500 лв.??? 4. Защо до този момент Политическа партия “Никола Петков” /БЗНС “Никола Петков”/ не се е издължила към Републиканският бюджет???

  • Знаещ - 18:09, 21 окт.

    Ами да погледнат и договора за храните които се доставят по затворите ! Ще стане интересно !

Напиши коментар

Коментари