сряда, 21 октомври 2009, 17:24 ч.

Свобода

Кувейтските жени ще пътуват без разрешението на съпрузите си

BNews.bg

Кувейтските жени ще пътуват без разрешението на съпрузите си

Върховният съд на Кувейт отмени наредбата, според която жените в страната могат да си издадат паспорт само с разрешението на съпруга си. Така всички кувейтчанки де юре вече ще могат необезпокоявани да напускат страната, когато пожелаят.

Наредбата, според която жените трябваше да искат разрешение, за да се сдобият с паспорт, е приета през 1962 г.  Днес съдът откри, че е в разрез с Конституцията, която гарантира равенството между половете в редица отношения.

Кувейт е сравнително либерална арабска страна в сравнение със заобикалящите я страни. До този момент жените в Кувейт се ползват с някои основни свободи като правото да гласуват, шофират и да се кандидатират за народни представители.

В Кувейт все пак има и консервативни кръгове, които настояват за по-стриктна интерпретация на исляма, особено когато става въпрос за отношенията между половете, коментира АП.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари