четвъртък, 22 октомври 2009, 10:32 ч.

Френски юбилей

Астерикс навърши половин век

BNews.bg

Астерикс навърши половин век

Едва ли има някой, който да не е гледал как галите Астерикс и Обеликс се справят с помощта на мистериозна напитка с цели пълчища от армията на Юлий Цезар. В реалния свят обаче Астерикс и Обеликс имат много по-сериозна мисия - да спрат нашествието на Мики Маус. Двамата навършиха 50 г., но са твърде далеч от кризата на средната възраст и по-живи отвсякога за своите сънародници - французите.

 

В началото на 60-те години американското кино набира мощ. Филмите, произведени зад Океана, все повече печелят популярност и лека-полека изместват европейските творби от киносалоните. С появата на телевизията пък нищо не може да попречи на US-хегемонията.

Героите "Made in USA" извират отвсякъде. Мики Маус и Доналд Дък пленяват децата с тяхната живост и енергия. Ревнивите и самолюбиви французи веднага усещат, че губят съревнованието - децата им не гледат френски филмчета, а американски.

През 1959 г. обаче палачинката се обръща. Художникът Алберт Удерзо и авторът Рене Госини стават майката и бащата на Астерикс и Обеликс.

Астерикс и Обеликс са нещо повече от герои. Те са въплъщение на истинските французи.  Свободолюбиви и същевременно не особено работливи, с вкус към хубавото вино и красивите жени.

Астерикс и Обеликс стават страшни, когато трябва да се влиза в бой  - независимо дали причината е римляни, спор за някоя девойка или пък просто повече изпито вино. Те са своенравни, както и сънародниците им французите.

Именно поради тази причина тяхното селце никога не бива завладявано от армиите на Юлий Цезар, така както и френският дух никога не е бил пречупен.

За 50-те години от съществуването си историята за двамата смели гали далеч надхвърля границите на Франция. До момента са продадени над 325 милиона тома от книгите за тях, преведени на 107 езика.  Историята вдъхновява стотици анимационни филмчета и дори един игрален, в който играе великият Жерар Депардийо.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари