четвъртък, 22 октомври 2009, 12:48 ч.

Скъпи удоволствия

Сините погнаха президента за воаяж до Австралия

BNews.bg

Сините погнаха президента за воаяж до Австралия

Синята коалиция поиска държавният глава да се откаже от пътуване в Австралия и Нова Зенландия, за да даде пример за съкращаване на разходи по време на криза. Пестя от май месец, отвърна задочно Първанов, който нямало да лети до Зенландия, а до Северна Корея.

Сините и Първанов се сритаха по кокалчетата на тема разточителни воаяжи и пестене на средства по време на криза. Десните депутати поискаха от левия президент да се откаже от планираното си пътуване до Австралия и Нова Зенландия, защото ще излезе скъпо и няма да има голяма полза от него. Екзотичната визита на държавния глава все още не е обявена официално, но сините разбрали за нея от съобщения в медиите.

Само няколко часа трябваха на Първанов, за да отвърне чрез прессекретариата си, че не планирал да лети до Нова Зенландия, но за сметка на това освен в Австралия ще посети Северна Корея.

От парламента десните го призоваха да ограничи разходите си във време на криза, както го правят всички институции и да не пътува до екзотичните дестинации. Първанов пък им отвърна задочно, че пести още от май месец, когато е орязъл първо 10%, а после още точно 15, 76% от харчовете на ведомството си. Освен това от 170 души щат в президентството, заети били 153.

В същото време десните изчислиха, че само транспортните разходи за пътя до столицата на Австралия и обратно ще струват 500 000 лв. Синият депутат Асен Агов призна, че сам е изчислил харча. Десните направили и справка, че за Австралия и Нова Зенландия изнасяме единствено сирене и извара, а стокообменът е 18,9 млн. долара за тази година с Австралия и 4 млн. долара със Зенландия по данни от 2007 г.

Сините припомниха на Първанов и че държавният глава на двете държави е британската кралица. „Ако президентът толкова много иска да установи контакт с тях, може да отиде до Лондон”, каза Агов. Той попита Първанов и с какви средства е летял до Измир, за да гледа волейболните ни национали на финала на Европейското първенство и до Кипър за квалификацията на националния отбор по футбол. "В Кипър президентът е бил на официално посещение, а в Измир - за лична сметка", отчетоха от прессекретариата.

В двете страници отговор до медиите Първанов надълго и нашироко обяснява защо са важни визитите му до Северна Корея и Австралия. Там той щял да се види с лидерите на двете страни, с представители на изпълнителната и законодателната власт, с бизнесмени. Освен това президентът нямало да е сам, а ще лети с министри и кметове. Програмата в Корея включвала  посещение на корабостроителницата и автомобилните заводи Хюндай, както и подписване на документи, свързани с образованието и културата. В Австралия пък ще се срещне с местните българи, които били над 12 хил. души.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Goze - patechestvenik na garba na danakoplatzite - 19:05, 22 окт.

    Kato tche li impijtchmantat e zadaljitelentoja pat!!!

  • Палячо - 15:08, 22 окт.

    Ама тоя палячо няма ли срама??Крадецът вика:"Дръъъжтее крадеца!"Кога ще видим осъдени тия,които 20год.съсъпаха държавата ни??И палячото А.Агов на едно от първите места??

Напиши коментар

Коментари