четвъртък, 22 октомври 2009, 14:01 ч.

Външни фактори

Натискали и Станишев да мести резерва в частни банки

BNews.bg

Натискали и Станишев да мести резерва в частни банки

Външни фактори натискали и бившето правителство да вложи фискалния резерв в търговски банки. Тройната коалиция обаче устискала, защото това щяло да е опасно, обясни Сергей Станишев.

 

Бившият премиер Сергей Станишев хвърли бомбата, че външни фактори са натискали и неговото правителство да вложи фискалния резерв в търговски банки, но тройната коалииця удържала на натиска.

„Аргументите и тогава бяха същите, но ние не се поддадохаме на натиска”, каза соцлидерът. Станишев заподозря, че същите външни фактори са били в основата и на сегашното предложение на вицепремиера Симеон Дянков. Шефът на БСП обаче не каза кой точно го е натискал за фиска.


Станишев се зарадва, че здравият разум е победил и ГЕРБ се отказал от първоначалната идея. Според него обаче променящите се ден след ден намерения на правителството са заплаха за стабилността на страната, инвестициите и дори за валутния борд. Соцводачът намекна, че подобни екстравагантни идеи са били приложени и на външния дълг през 2001 г., а загубите от това по оценка на експерти са милиарди лева.

 
Финансовият министър Симеон Дянков лансира в началото на седмицата идеята част от фискалния резерв на държавата да бъде вложен в търговски банки, за да се печели от лихвите по него в момент на криза в началото на седмицата. Последва остра реакция от банкери и политици.

Премиерът Бойко Борисов първо подкрепи предложението, но в крайна сметка отсече, че то, макар и с някои предимства, няма да се реализира.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари