понеделник, 26 октомври 2009, 9:59 ч.

Поверително от МВР

ДАНС искала да управлява държавата под прикритие

BNews.bg

ДАНС искала да управлява държавата под прикритие

ДАНС целяла да поддържа статуквото на нестабилност в страната и да управлява със свои послушни депутати, разкри На Барекадата вътрешният министър Цветан Цветанов. Той допусна, че бившето ръководство на спецагенцията е имало таен план чрез 30-40 свои хора да вкара собствена парлментарна група, която да подронва управлението на ГЕРБ.

Наказателна отговорност трябва да носи онзи, който е позволил класифицираният доклад на ДАНС да се разхожда цяла година по софийските улици, обобщиха пред бТВ Цветанов и градският прокурор Николай Кокинов. Кокинов съобщи, че докладът е автентичен и още днес започва разследване за това как е излязъл от ДАНС и как е влязъл в секретното деловодство на МС. Градският прокурор призна, че мистериозният доклад в ръцете на Алексей Петров е проверен преди година и обвинителите са стигнали до отказ от постановление. Хипотезите са две - или героите в доклада са били предупредени навреме и са замели следите, или докладът, писан от Драшков, е бил пълен с недоказуеми твърдения.

 След като през последните дни замерянето с доклади е на път да се превърне в масов спорт, започнахме да се объркваме кой, къде и за какво от бившите управляващи и от днешните олигарси е бил документиран от ДАНС. ДАНС пък се превърна не само в основен докладчик за година и половина от съществуването си, ами и в основен продуцент и пиар на писмените си творения.  Още не е затихнала публичната промоция на доклад №1 за ЦУГ и Вълка, и ето, че в общественото пространство вече циркулира доклад №2 – пак с главни действащи лица бивши министри и сегашни олигарси. Засега от него прякори не са изскочили, защото прочелите го към момента пазят повелята на грифа „класифицирана информация”. Знае се само, че в него съществуват имена на олигарси и министри, работили в общи схеми, а наскоро "борецът" срещу лоши бизнес практики Стефан Гамизов самопризна, че една трета от текста е посветен на него.

Пръв новината огласи премиерът Борисов, а Цветанов научил за доклада отпреди няколко дни. Сега ще се разследва кой и как е изнесъл доклада от Министерския съвет, след като Станишев го взел от секретното деловодство и не върнал повторно. Оказа се, че тайният документ се разхождал необезпокоявано из софийските улици цяла година, удиви се градският прокурор Николай Кокинов. Представете си през колко хора е минал и колко хора са го чели, допълни Цветан Цветанов.

Заради грифа „секретно”  завесата за съдържанието на доклада не повдигнаха нито вътрешният министър, нито Кокинов. Има различни имена на различни хора, каза тайнствено градският обвинител. И двамата обаче бяха единодушни в сутрешното предаване на бТВ, че огласяването на строго секретна информация се наказва със затвор. По първия доклад  прокуратурата се е самосезирала и от една седмица работи, а по втория вече са започнали процесуални действия, съобщи Николай Кокинов. Самият той чел въпросното съчинение още преди година, когато то е било на бюрото на главния прокурор. След като бил разпределен на градската прокуратура, направената проверка  приключила с издадено постановление за отказ за повдигане на обвинение. В случая хипотезите са две – или наистина докладът е кьорфишек, или някой отвисоко се е намесил работата по него да спре. И бившият премиер Станишев ще бъде разпитван като свидетел, когато му дойде времето, каза в ефира на „Тази сутрин” Кокинов. Той припомни, че наказанието за подобно престъпление е 5 години зтвор. Може да се окаже, че просто бившият премиер е „забравил” да върне в документа обратно в секретното деловодство на МС, след като го е прочел, но той е човекът, който трябва да отговаря, а не да задава въпросите, коментира от своя страна вътрешният министър.

Всъщност, подобно публично разпространяване на класифицирана информация се е превърнало в навик за ДАНС, откакто агенцията е била създадена, обобщи Цветанов на Барекадата.  Вътрешният министър  даже стигна и по-далеч в обобщенията – ДАНС постоянно и целенасочено е изпускала информация в медиите. Амбицията на върхушката в спецагенцията била да управлява чрез своя парламентарна група. Целта била в парламента да влязат 30-40 послушни на ДАНС депутати, които да минират управлението на ГЕРБ, лансира тезата си вътрешният министър. Не за първи път в публичното пространство се чуват сериозни обвинения от значими фактори, че ДАНС е създавала политически проекти. Най-речовит по темата е бившият енергиен министър Румен Овчаров, който дори попита лидера си Сергей Станишев защо БСП благосклонно е гледала на това.

Председателят на ГЕРБ не изключи в момента да има организация, която да работи подривно срещу неговата партия и да се изпълнява сценарий за дестабилизацията на управлението на страната. Като брънка от този сценарий може би е било и отвличането на студента Румен Гунински, не отрече МВР-шефът. Той допусна, че част от този сценарий е и размахването на доклади от бивши служители на ДАНС. А на екзистенциалния въпрос ДАНС ли е управлявал Станишев или Станишев-ДАНС, Цветан Цветанов заключи: „Станишев не е управлявал нищо”.

По-късно през деня Цветанов стигна още по-далече. "Има хипотеза, че ДАНС е била създадена за партийно строителство", смята той.  

Междувременно премиерът Борисов обяви през БНТ, че ако не бъде повдигнато обвинение на Станишев, това ще взриви съдебната система. Министър-председателят съобщи, че се очаква до края на деня главният прокурор да повдигне обвинения на длъжностните лица по темата. На фона на този коментар думите на Кокинов, че проверката сега започва и Станишев ще бъде разпитван,”като му дойде времето”, звучат доста лежерно.

"Преди да стане един премиер премиер, трябва първо да е ходил войник или поне да знае как се работи със секретна секция," каза още пред националната телевизия премиерът, намеквайки че предшественикът му не е отбил военната си служба. Борисов обясни, че когато секретни документи са изпратени на един човек да ги чете, той трябва да ги държи в служебната си карта.

"Надявам се Цветлин Йовчев да се справи с проблемите. Ако ДАНС не си върши работата, излиза, че това е един вид медиен проект, създаден от Станишев всеки ден да се говори за него", каза още премиерът.

Борисов не пропусна да клъвне и Алексей Петров, намеквайки за неговия вестник „Галерия”. На въпрос дали ще закрие ДАНС, премиерът отговори, че ако в рамките на месец-месец и половина продължават да се създават цели “медийни групи”, колкото и да е важна, колкото и да е нужна на държавата такава структура, тя за две години нищо не е направила. ДАНС е обобщавала само едни данни, влачила е хора, давала е възможност за рекетиране на трети.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Вики - 15:40, 27 окт.

    Наистина армията ги изгони,но веднага след това Арлин Антонов си ги прибра в НСС.По просташкия начин,така написаното съчинение наречено "справка" ми прилича на "изказа" на един от върнатите в ДАНС-Г.Великов

  • Стефан - 21:48, 26 окт.

    Поредна партенка. И от нея нищо няма да излезе. И Борисов и Цветанов са ЛЪЖЦИ. Това не е доклад, а клюка. Абсурдно е това да е "строго секретно". Най-много да е поверително, което изобщо не е същото. Такива "доклади" едно време пишеха политическите офицери. Знам, че от армията ги изгониха, ама те отишли в ДАНС. Жалко.

Напиши коментар

Коментари