понеделник, 26 октомври 2009, 13:44 ч.

Естествен подбор

Еволюцията на човека продължава

BNews.bg

Еволюцията на човека продължава

Съвременният човек все още еволюира. Дълго време учени смятаха, че процесът на естествен подбор и развитие е спрял и вече не влияе на хората, защото всеки от нас живее достатъчно дълго, за да отгледа деца. Проучване сред жителите на Масачузетс обаче предостави доказателства, че еволюцията продължава, пише сп. "Тайм".

Учените установиха, че естественият подбор все още съществува, независимо че вече не е свързан със самото оцеляване, както беше преди. Сега еволюцията е свързана с различията в репродуктивните способности на жените. „Жените, които имат повече деца, е по-вероятно да предадат определени белези на своето потомство”, казва ръководителят на проекта Стефан Стърнс, цитиран от списание „Тайм”.

Изследователите са търсили връзка между физическите характеристики на жените – ръст, тегло, кръвно налягане и холестерол, и броя на децата, които са родили.  Изследвани са 14 000 жени в град Фрамингъм и е проследена тяхната медицинска история от 1948 г. Резултатите определено ще вдигнат самочувствието на пълните жени – именно закръгленките (но не и дебели), набити жени имат повече деца.

„Жените, които имат много ниско ниво на мазнини в тялото не овулират (отделят яйцеклетки)”, казва Стърнс. Същото се отнася и за тези с много ниско кръвно налаягане и нива на холестерола. А пък тези особености генетично се пренасят на техните дъщери и внучки - бъдещи майки.

Ако във Фрамингъм не настъпят съществени изменения при следващите десет поколения, до 2409 г. жените там ще са средно с 2 см по-ниски, 1 кг по-тежки, ще имат по-здраво сърце, ще раждат първото си дете пет месеца по-рано и ще влизат в менопауза десет месеца по-рано от днешните жени. Темпът на еволюцията е бавен, но е много сходен с този, който наблюдаваме при растенията и животните, смятат учените.

Наистина културните фактори имат много по-силно изразено влияние отколкото естествения подбор, но не бива да се подценява и ефектът на еволюцията, казват специалистите.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари