понеделник, 26 октомври 2009, 15:21 ч.

Матриархат

Жените ще спасят световната икономика

BNews.bg

Жените ще спасят световната икономика

Жената може и да е негърът на света, както пееше Джон Ленън, но човечеството е било най-щастливо през матриархата. А преди месец последният президент на СССР Михаил Горбачов обяви, че матриархатът вече е настъпил. Днес Световната банка потвърди думите му с аргументи - жените наистина са най-голямата движеща сила на световната икономика. Припечелените от тях пари ще стигнат 18 трилиона долара до 2014 г., което е с 5 трилиона повече от сегашната сума. Това е над два пъти повече от прогнозирания за 2014 г. брутен вътрешен продукт на Китай и Индия, взети заедно.

В нарастващата икономическа сила на жените компаниите би трябвало да съзрат сериозен пазар. Статистиката обаче говори друго – жените се чувстват игнорирани и подценявани, съобщи CNN.

„Начинът, по който компаниите се отнасят към жените, е да вземат продукт, предназначен за мъже и просто да го боядисат в розово”, казва Майкъл Силвърстайн, автор на книгата „Жените искат повече”.

За жените най-обидно е отношението на финансовия сектор към тях. Допитване до 12 000 нежни създания в 40 региона по света показа, че връзката с жените като потребители на инвестиционни и застрахователни продукти е на много ниско ниво.

Независимо дали са част от работната сила или не, жените са основен двигател на потреблението. Те контролират около 20 трилиона от годишното потребление, а до 2014 г. тази сума може да стигне 28 трилиона долара.


Икономическата история на бързо развиващи се страни като Китай е историята на „момичетата от фабриката”, открили нови хоризонти благодарение на повечето икономически възможности.
Скрит в отрицателната статистика за нарастващата безработица в САЩ е фактът, че за пръв път броят на работещите жени е равен на този на работещите мъже. А до края на годината трудещите се дами ще са повече от господата.

Това съвсем не означава, че жените са постигнали равенство на работното място.  Само 38 от най-добрите 400 компании в САЩ се управляват от жени, а на всеки припечелен от мъжа долар, жената взима по 70 цента.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари