вторник, 27 октомври 2009, 13:34 ч.

Деца играят вън

“Дисни” връща пари на недоволни родители

BNews.bg

“Дисни” връща пари на недоволни родители

„Уолт Дисни” ще предложи обезщетения на родители, които са решили, че видеоклипчетата за деца, които компанията разпространява, повече пречат, отколкото помагат. Решението на компанията идва след като дълго време беше оспорвана практиката на гиганта да предлага занимателни видеоматериали, чиято цел е да направят децата по-умни. Всъщност, истината е, че те са добър претекст за родителите да настанят детето пред екрана, за да не се занимават с него.

Редица експерти обявиха, че всички клипове, включително и популярният „Бебе Айнщайн” (Baby Einstein) имат лошо влияние върху най-малките.

За много родители това е твърдение, което не е толкова просто да се приеме, особено, когато се отнася за нещо толкова сложно като отглеждането на деца. Защо тогава толкова лесно заклеймяваме видеоматериала като лош учител?

Според доклад на американската педиатрична асоциация децата под 2 години трябва да стоят далеч от екрана. В писмо, заплашващо „Дисни” със съд заради измамна реклама, адвокати, наети от „Кампания за детство без реклами”, предоставят доказателства, че съществува връзка между ранното излагане на влиянието на телевизията и проблемите, които имат хлапетата, с концентрацията.

Но кой родител не иска да повярва в магическата сила на клипчетата, които ги освобождават за известно време от задължението да наблюдават децата си или да играяс тях? Липсата на време, параноята, която тресе родителите относно това колко са умни децата им и вярата им в технологията е подтикнала повече родители да приемат за истина рекламата на „Бебе Айнщайн”.

Според сп. „Тайм” всяко трето американско семейство с деца на възраст между 6 месеца и 2 годинки има поне едно видео от поредицата „Бебе Айнщайн”. Това поставя под въпрос дали „Уолт Дисни” ще може да обезщети всички родители.  Да не говорим, че полезността на всички останали „образователни” играчки трябва да бъде преразгледана наново.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Дина - майка - 15:35, 27 окт.

    Пълни глупости - в клипчетата има невероятно полезна информация за развитието на децата, която малцина родители биха могли да поднесат по начин, по който тя ще се запамети трайно от тях. Повярвайте ми, серията от "Бебе Айнщайн" успява да осигури такъв ефект. Моето дете е гледало 7 филмчета, до които успяхме да "откраднем" от интернет. От тях то научи цветовете, формите, заобича класическата музика и заспиваше само с нея още на две години. От "Бебе Айнщайн" научи на английски поне 30 животни, азбуката и цифрите до 10, когато беше на 3.5 години. При това не е висял по цял ден пред телевизора. По колко да ги гледа е избор на родителя и за това не трябва да се обвиняват създателите им. Междудругото подарих дискчета с тези филмчета на поне още десет деца. Само моят син и още едно момиченце се впечатлиха. И двамата се оказаха според учители и педиатри доста по-развити в интелектуално отношение от връстниците си, така че тези филмчета са и тест за интересите и интелигентността на децата. Не ги подценявайте!

Напиши коментар

Коментари