сряда, 28 октомври 2009, 10:47 ч.

Заразата пълзи

Втора смърт от свински грип, затварят училища

BNews.bg

Втора смърт от свински грип, затварят училища

32-годишен мъж от малцинствен произход, жител на гр. Самоков, е втората жертва на свинския грип в България, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Първият починал беше млад мъж от същия град. Той издъхна в болница „Лозенец”. От здравното министерство обаче са кегорични, че между двата случая няма връзка. Заразата вече затвори 5 училища

 

32-годишен мъж от малцинствен произход, жител на гр. Самоков, е втората жертва на свинския грип в България, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Първият починал от заразата беше 30-годишен мъж от същия град. Той издъхна в болница „Лозенец”. От здравното министерство обаче бяха категорични, че между двата случая няма връзка.

Втората жертва на новата зараза се самолекувал близо седмица вкъщи и чак когато се почувствал много зле и имал затруднения с дишането,  потърсил дежурно джипи в неделя. След прегледа докторът праща с линейка болния в спешното отделение на столичната болница „Св. Анна” – бивша Окръжна, където мъжът издъхнал в интензивното отделение на 26 октомври, въпреки продължилата часове борба за живота му.
Болният бил с двустранна бронхопневмония, остра дихателна недостатъчност и висока температура.

Верни на стила, който обявиха, че ще следват, хората на министър Божидар Нанев продължават да представят данните за болните от А /H1N1/, включително и починалите така, сякаш нищо не се е случило. Малко странни обаче изглеждат „напъните” на чиновниците в здравното министерство да вкарват жертвите на заразата, който хвърли в ужас целия свят, в някакви „рутинни” ежеседмични справки. Привидното безгрижие връща доста хора в спомените, свързани с аварията в Чернобил, когато властта се държа по тотално неадекватен начин.
В 21 век населението има право да знае и само да преценява дали да се шашка или не.


От министерството уточниха, че диагнозата свински грип е поставена на втория починал,  чак след смъртта му. Лекарите от инфекциозното отделение на „Св. Анна” му взели проба още при постъпването му в лечебното заведение, но резултатите излезли, след като той починал. Преди да издъхне, мъжът доверил, че първо боледували децата му, а той се разболял последен от семейството, но изкарал заразата най-тежко.

Заразата затвори общо пет училища в страната – 4 в Трявна и Математическата гимназия в Ямбол, която хлопна кепенци заради грипна ваканция до 3 ноември.

Информацията за това отново бе дадена в „официалната” седмична справка на здравното министерство „след после”, сякаш най-нормалното нещо е повече от 250 деца да се разболеят наведнъж и 4 училища да обезлюдеят заради принудителна „грипна” ваканция.

На 26 октомври Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в гр. Габрово е уведомена от директора на СОУ „П.Р. Славейков”, гр. Трявна за 44 % отсъстващи ученици поради заболяване от остра вирусна инфекция, сочи официалната справка на ведомството на Божидар Нанев.

Своевременно е предприето епидемиологично проучване, при което е установено, че заболяването при учениците протича с грипоподобна симптоматика, взети са секрети от 6 деца. Тестовете в Националната лаборатория доказват новия грипен вирус подтип A (H1N1).  След проведено заседание на Регионалния щаб за борба с грипа и получени указания от Министерство на здравеопазването е взето решение за обявяване на грипна ваканция от 27 до 30 октомври в четири училища в община Трявна.


По същите причини са прекъснати учебните занятия и в Математическата гимназия в Ямбол.


От това колко деца отсъстват от клас, ще зависи дали министерството дава указания за затваряне на училищата в грипна ваканция, обясни шефът на отдел „Надзор на заразните болести” във ведомството д-р Ангел Кунчев. „Затварянето на училища е спорна мярка и не се прилага масово”, коментира той. Редица европейски страни също дали препоръки тази мярка да не се практикува масово, а само в краен случай. Според д-р Кунчев затварянето на училища не е ефективна мярка за ограничаване на заразата, ако болните са предимно ученици от горните класове, защото „свободни” от часове в училище, те се събирали на още по-големи групи. При по-малки ученици мярката може да се приложи след анализ на конкретната ситуация, каза още д-р Кунчев. Той поясни, че страната ни има опит със затварянето на училища при предишни епидемии от сезонен грип.

Няколко деца между 4 и 6 годинки са носители на новия вирус, призна с неохота преди няколко дни здравният министър Божидар Нанев. „Така или иначе ще има много по-голям брой заболели и от другите грипни вируси. Там резултатите са такива, че много повече хора получават усложнения и има повече починали от другите грипни вируси, отколкото от този досега. Всички, за които се прецени от лекар, ще се изследват за носителство на този нов вирус A/H1N1/”, коментира тогава министърът.


204-ма са вече официално регистрираните с новия грипен вирус A /H1N1/ до снощи у нас, съобщиха от Националната референтна лаборатория по грип.


При възникване на симптоми на грип човек трябва своевременно да иде на лекар, тъй като ранното антивирусно лечение намалява рисковете от развитие на усложнения, предупредиха от здравното министерство. Оттам увериха, че в лечебните заведения в страната са разпределени достатъчни количества антивирусни препарати, които са на разположение за лечение на случаи на новия грип.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари