сряда, 28 октомври 2009, 11:22 ч.

Враг пред портата

Протестиращи пациенти дебнеха Дянков с китка здравец

BNews.bg

Протестиращи пациенти дебнеха Дянков с китка здравец

Финансовият министър очевидно е надарен с редкия талант да обединява срещу себе си големи групи от българи заради екзотичните си идеи и похвата си на мениджър на фирма, а не на политик. Врагът пред портата този път се оказаха представителите на 24 пациентски организации, недоволни от бюджета за здраве за 2010 г.

 

Безрезултатно в сряда сутрин пациентите чакаха пред централния вход на Министерския съвет Дянков и колегите му, за да ги закичат с китка здравец в знак на протест срещу орязания бюджет за здраве за следващата година. От конфедерация „Защита на здравето” не успяха да връчат на нито един член на кабинета обръщението на СЗО, че в условия на криза „всеки министър е здравен министър”.  Министрите пък за удобство влязоха през задния вход.

Гневът на национално представената пациентска организация „Защита на здравето” бе провокиран от неуважението на финансовия министър Симеон Дянков. Той не се явил във вторник на среща при здравния – Божидар Нанев, на която пациентите трябвало да чуят позициите на двамата по бюджета за здраве за 2010 г.

Министърът на здравеопазването не можал да даде смислен отговор на хората за отсъствието на колегата му. Успял само да им разясни, че в хазната за догодина за здравето на българина са отделени с 64 милиона повече от 2009 г. Това разказа за BNEWS Диана Хаджиангелова от конфедерация „Защита на здравето”. Според разчетите обаче, за да бъдат покрити всички нужди, за здравеопазването в България през 2010 г. са необходими още 200 млн. лв. или общо 300 млн. Заделените от Дянков пари са само 194 млн.

Пациентите се оплакаха, че са оставени в информационна мъгла изобщо относно намеренията на правителството за инвестициите в здравеопазването догодина и напомниха, че по закон са официален партньор на държавата.

В знак на протест, хората бяха дошли сутринта в сряда преди началото на правителственото заседание, за да закичат с китка здравец за здраве финансовия министър Симеон Дянков и колегите му от кабинета. Нито един от министрите обаче не дойде на работа през централния вход на „Дондуков” 1. Включително и здравният Нанев, всички си влязоха през задния.

Така, вместо на министрите,  протестиращите връчиха на журналистите размножените препоръки на Световната здравна организация към европейските правителства, че в условия на криза „всеки министър е здравен министър”. „Използвайте възможността на кризата, за да осигурите универсален достъп до здравни услуги”, зове европейските правителства Регионалният комитет на СЗО за Европа. Очевидно обаче финансовият министър си остава финансов по време на криза, особено ако той се казва Симеон Дянков.

По-късно след заседанието на министрите, попитан от BNEWS защо не е отишъл на срещата с пациентските организации, Дянков отвърна, че не е бил поканен и от нас научава, че е трябвало да присъства. А и да е знаел, навярно по това време е бил ангажиран да обсъжда бюджета с премиера. А пък за бюджета за здравеопазването за догодина да сме попитали здравния министър, не него.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари