сряда, 28 октомври 2009, 12:47 ч.

Къде е линията на мизерията?

С 211 лева си беден, с 480 - нормален

BNews.bg

С 211 лева си беден, с 480 - нормален

От 1 януари догодина българите ще бъдат обявявани за бедни, ако имат доход под 211 лева. Такава линия на бедността за 2010 г. прие кабинетът. Само преди седмица синдикатите изчислиха, че за нормален живот без лукс на четиричленно семейство са му нужни 1900 лв. "Ножицата" между двете цифри е толкова голяма и страшна...

 

Под чертата на мизерията остават почти четвърт милион сънародници, които иначе се водят на минимална работна заплата от 240 лв. Като приспаднем данъци и осигуровки, доходът им пада на около 185 лева. Всъщност, с близо 26 лв. под летвата за мизерия. Този аргумент преди време изтъкнаха и синдикатите, ама не ги чуха. И в крайна сметка тристранката одобри размера на линията на бедността.

За какво стигат 211 лева? Един примерен списък на разходите показва, че нашенецът, който е изхвърлен под прага на беността, може да си купи 30 хляба, по пет кила сирене и кашкавал, 20 кофички кисело мляко, да задели по 50 лева бюджет за ток и парно, при условие, че живее в гарсониера. И за лукс – ще му останат 5 лева за харчене по усмотрение – или бутилка  червено вино средна категория или пет билетчета за градски транспорт. През другото време ще се вози гратис. И всичко това с уговорката, че въпросният човечец е успял да спре цигарите пред угрозата от новогодишния акциз.

Наскоро синдикалната статистика отчете, че за минималните му нужди и за поддържане на някакъв жизнен стандарт без екстри едно четиричленно семейство трябва да разполага с поне 1900 лева във фамилната кесия на месец. Това прави по около 480 лева на човек. Над два пъти повече от линията на бедността на един българин, изпаднал под нея.

Ако пък не желаете да се настройвате черногледо, оптимизмът може да ви споходи единствено, ако си припомните статистиката, че въпросната линия на бедност през тази година беше 194 лв., а през миналата – 166 лв. Тоест, расте нагоре в левово изражение! Поне линията ни расте в условията на криза.

А и в крайна сметка линията на бедност е изключително условен показател, с който се замерят синдикати и управляващи и статистици, за да докажат своите политики и да защитят каузите си. И дори и сумата да стига за обезпечаването на дневен калориен прием от 2700 килокалории, както диктуват стандартите, накрая на месеца калориите може да си останат написани единствено в тефтера на статистиците. А оценяваният от статистиката гражданин вече да го няма...  Криза е!

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари