сряда, 28 октомври 2009, 13:12 ч.

Плененият екипаж

Един от моряците ни се върна от Гамбия, другите бедстват

BNews.bg

Един от моряците ни се върна от Гамбия, другите бедстват

Един от бедстващите български моряци, които от месец са пленници с кораба „Лудогорец” в Гамбия, се върна в България. Това е 45-годишният Красимир Цонев – готвачът на „Лудогорец”. Останалите бедстват. Вече няма даже кой да им меси хляб на борда.

 

Един от бедстващите български моряци, които повече от месец са пленници с кораба „Лудогорец” в Гамбия, се върна в България, научи bnews от неговата приятелка Соня Димитрова от Бургас. Това е 45-годишният Красимир Цонев – готвачът на „Лудогорец”.

На българския кораб се е разиграл истински екшън. Рапорт на капитана на „Лудогорец” Бойко Коларов, че Цонев иска да пали кораба с 4 туби бензин, стават причина четирима гамбийски войници да свалят готвача от кораба и 3 дни да го държат в поделение до пристанището. Това разказа самият Цонев.

„За първи път чух за това обвинение. Както пиех кафе, дойдоха войниците и ме свалиха на брега”, разказа той пред BNEWS.

„Отнасяха се добре с мен. Излезе, че е по-добре да съм арестуван, отколкото да съм на борда на кораба”, сподели мъжът.

С него щастливците от екипажа, успели да стъпят „предсрочно” на родна земя след преживения ад, стават общо трима. По подобен начин елмеханикът на кораба също е репатриран за България, каза той. Третият е моряк, който се разболял на борда от малария.

Красимир и близките му са извън себе си от радост, че морякът вече си е в къщи след преживяното на кораба и пълната неизвестност какво ги очаква.

Както bnews вече писа, 17-членният екипаж на борда на кораба, изцяло от българи, бе арестуван в африканската държава, разположена в западната, най-бедна част, на континента, заради финансов спор и дела между собствениците на товара и получателя.

За бреговете на Гамбия тръгнали 18 души, но боцманът си счупил ръката в Лас Палмас и така останали с един по-малко.

„Моряците са оставени на самотек. Ужасно се притесняваме. Имат вода и храна само за броени дни”, плачеше по телефона преди няколко дни Соня Димитрова.

Корабът бил задържан като гаранция, че ще се плати и се оказал в заплетен юридически казус. Моряците нямат вина, но те стоят и пазят кораба.

Всеки ден моряците ни се молят съдебните дела да приключат и корабът да бъде освободен да отплава обратно за България.

„Притеснявам се за момчетата. Съжалявам за тях. Станахме приятели. Сега няма кой да им прави хляб. Едно момче е поело тази задача с готвенето – пишат ми, да не се безпокоя и че ще се справят някак. Всички се разбирахме чудесно. Само капитанът излезе малко особен човек, пуска рапорти. Хората са изнервени”, разказа Цонев.

Час по час той поглежда дали не е получил sms от екпижа, че корабът е тръгнал за България. Отплаването се чака вече от седмица, но засега нищо такова не се случва. Цонев поясни, че делото е трябвало да се гледа в Лондон и още миналия четвъртък „Лудогорец” е трябвало да бъде освободен.

Цонев каза, че има непотвърдена засега информация, че втори член на екипажа е болен от малария.

Говорителят на Външно министерство Драговест Горанов каза, че заради влошени телефонни връзки от снощи опитите да разговаря с капитана на „Лудогорец” не дават резултат.  При последният им разговор от преди няколко дни обаче капитанът не го е информирал за рапорти срещу моряци от екипажа, каза той. От Външно твърдят, че са уведомили всички институции, които имат отношение към случая. Явно проблемите са в две писти – от една страна трудности с делата, а от друга – явно са обтегнати взаимоотношенията на борда на кораба, каза още Горанов.

Моряците чакат смяна на екипажа. Близките на българите на „Лудогорец”, обаче, изразяват сериозни съмнения, че ще има кой да ги смени.

По-голямата част от собствеността на кораба е на бургаската фирма „Арго меритайм”, каза Горанов.

Това е вторият случай със задържан български екипаж, който гръмва само в рамките на месец. Само преди дни се разбра за български моряци, които от два месеца са заложници на товарен кораб в италианското пристанище Чивитавекия. Българската компания, наела ги на работа, ги зарязала, без да им плати възнаграждения и без да плати и пристанищните такси.

Дано моряците се върнат живи и здрави час по-скоро в България, е надеждата на всички. Кой крив, кой прав, тепърва ще се изяснява. Но, както казват по-мъдрите – когато корабът потъва, е по-добре дружината да е сговорна.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Мая - 15:33, 28 окт.

    Браво! Сами вие проявихте интерес към съдбата на нашите моряци, за които съобщихте първи. Радваме се заедео с близките на завърналия се бургазлия, че то иначе все за пари си говорим...

Напиши коментар

Коментари