сряда, 28 октомври 2009, 18:00 ч.

Враг No 1

Кое животно допринася най-много за глобалното затопляне?

BNews.bg

Кое животно допринася най-много за глобалното затопляне?

Колкото и невероятно да ни се струва, газовете отделяни от животните са едни от най-големите замърсители на атмосферата. Учени са изчислили, че една крава например отделя чрез газовете си средно 120 килограма годишно метан в атмосферата.

 

Според изчисления на учените, кравата, която иначе дава един от най-полезните продукти, които всекидневно ползваме – млякото, всъщност е един от най-големите замърсители на природата. Тя отделя средно по 120 килограма метан в атмосферата. Овцата също се оказва голям вредител, тя замърсява въздуха с 8 кг метан всяка година.

Според статистиката прасето е едно от най-екологично чистите животни. То отделя едва по килограм и половина метан с газовете си. Според учените отделеният от животните метан съставлява 6% от емисиите причиняващи парников ефект.

Вредното им влияние върху природата обаче не свършва само с това. Еколози са изчислили, че изсичането на горите за пасбища е довело до увеличаването с 6% на въглеродният диоксид в природата.

Отделеният от хората газ е сравнително малък в сравнение дори и с най- екологично чистото животно прасето. Човекът отделя на година едва 120 грама метан, но навикът му да яде месо допринася сериозно за замърсяването на атмосферата.

Всяка година потреблението на месо в световен мащаб нараства главоломно. През 2001 г. сме изяли 229 милиона тона, а през 2050 г. прогнозите посочват, че ще погълнем 465 милиона тона месо.

Съвет как да не мърсите въздуха докато хапвате може да прочетете тук

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари