четвъртък, 29 октомври 2009, 18:13 ч.

Пътят на цивилизациите

Назад във времето с камерата на Стилиян Иванов

BNews.bg

Назад във времето с камерата на Стилиян Иванов

Документалната поредица на режисьора Стилиян Иванов представя една обиколка из Турция и Сирия, за да видим през още един поглед люлката на цивилизациите.

Режисьорът Стилиян Иванов е създател на документалната поредица “Пътят на цивилизациите”. Снимките са правени основно в съседна Турция и Сирия, за които историята говори, че са люлка на цивилизациите. Там са оставили следи траки, хети, египтяни, асирийци, фриги, лидийци, перси, македонци, ликийци, комагени, елини, римляни, араби, византийци, латини, селджуци и османци.

Вдъхновяващата обиколка включва местата, където са родени Омир и Херодот, гробницата на цар Мидас, гробниците на Мира и Немруд, храмовете на Ефес, Милет и Ендара, родната къща на Дева Мария, мощите на св. Николай, сирийският град Маалюля - единственото селище в света, където се говори на арамейски - езикът на Иисус.

Включени са и местности, където са се водили големите битки на древността, както и изследване на най-старите скални рисунки, създадени преди 11 000 години, също и най-старите човешки следи, запечатани върху вулканична лава, датиращи далеч преди 17 хил. години. 

Създателите на филма са се потопили във водите на Памуккале, пътували са с балон над Кападокия, за да се докосне и зрителят до красотата и магията на местата.
 
Това не е първият, няма и да е последният филм, посветен на раждането на човешката цивилизация. Вижте го през погледа на Стилиян Иванов и камерата му.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари