петък, 30 октомври 2009, 12:37 ч.

Мъжете по-тлъсти от жените

62% от българите са дебели

BNews.bg

62% от българите са дебели

В разгара на кризата и замразяване на доходите у нас, специалисти по храната обсъдиха днес здравословното хранене през алтернативата - мода или необходимост. Българите затлъстяват все повече, а мъжете взимат превес в "състезанието" по трупане на тлъстини. На форума обаче никой не подхвана основната тема - колко струва един ден на здравословно меню...

 

Мъжете все по-скоростно дебелеят, за разлика от жените, сочат последните данни. 62% от мъжете на възраст между 30 и 60 години са с наднормено тегло, а 23% от тях са във фаза на затлъстяване. Промяната от последните години показва, че всяка втора жена у нас е със свръхтегло - дори повече,  51%, а 21% от тях са много над нормата. Тези данни представи д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диети.

Въпреки позамогването на българина и повечето стоки в хладилника му, има спад в приема на жизненоважните месо, риба, яйца и особено мляко и млечни продукти, каза д-р Байкова. Нашенецът еволюирал - след като в началото на 90-те години си мажеше филия с мас, в края на века с маргарин, а вече със сирене.

С работа зад бюро се изгарят едва 500 калории, а това е нищожна част от т.нар. junk food, която приемаме. Гарнирани с отчайващата липса на спорт и активно движение това вече гарантира сериозно затлъстяване.

Сметките са прости - за джоба ни е без значение дали ще си купим кило ябълки и пакет сурови ядки, които ни струват около 5-6 лева през деня или ще се наядем само веднъж, с няколко американски сандвича, пълни с мазнини и въглехидрати. И после ще трябва да плащаме за дебелариум скъпо и прескъпо - при това много пъти, защото стресът за организма от скоростното отслабване често ражда "йо-йо ефекта".

Модерно ли е да се храним здравословно

Сигурно. Но в менюто на обикновения българин е труднопостижимо, защото месечната му заплата ще отиде за седмица здравословно хранене. Къде по-лесно е да мушне мазна баница или две-три филии с майонезена салата - засищат. Обаче и бавно убиват...

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Митьо Пищова - 18:25, 30 окт.

    аз съм си екстра :) ,ама снимката е мн силна

Напиши коментар

Коментари