събота, 31 октомври 2009, 11:36 ч.

Американизация

All Saint's Day

BNews.bg

All Saint's Day

Тази нощ ще е зловеща, защото ще се срещаме с мъртвите, поне според вярванията. Хелоуин не е нашенски празник, но какво пречи и да го отбелязваме. Хелоуин се чества в нощта между 31 октомври и 1 ноември. На български е известен и като Вси светии...

 

Преди нощта на Хелоуин се питаме кога пораснахме, та взехме и този празник да отблелязваме? Не ни ли стигат всичките родни празници, та и на този взехме да се радваме. Българска работа, все пак.

Облечени в зловещи костюми, наподобяващи стайлинг на зли духове и вещици, почитащите празника влизат в пряк контакт с мъртвите, поне според вярванията. Отбелязването на датата води началото си от келтските нрави, далеч преди светът да се християнизира. Именно келтите вярвали, че има живот и след смъртта и празникът отбелязва именно това.

Историята разказва, как все пак има и християнска жилка в Хелоуин и въпреки че папа  Бонифаций ІV, нарекъл деня на Всички светии или Денят на християнските светци, то разликата във възприемането на празника не е значителна.

Все повече страни отбелязват страховитата нощ Хелоуин на последния ден от октомври. България, разбира се не отстъпва и в родината подобаващо се отбелязва зловещата дата. Тук си се знаем, щом е празник, винаги се посреща с отворени ръце.
 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари