вторник, 03 ноември 2009, 13:46 ч.

Медицински спор

Не пийте аспирин, ако нямате сърдечни проблеми!

BNews.bg

Не пийте аспирин, ако нямате сърдечни проблеми!

Използването на аспирина като средство за предпазване от сърдечно-съдови заболявания при хора, които нямат очевидни кардиологични проблеми, трябва да бъде отменено, смятат изследователите, съобщи BBC.

Аспиринът или ацетилсалициловата киселина е лекарство, което се използва като болкоуспокояващо средство. Широкото му популярност се дължи и на употребата му при симптоми на настинка и грип. Смята се също, че има противосъсирващо действие и затова много често се използва в ниски дози за предпазване от сърдечен удар и рак.

Последните изследвания, обаче, отричат употребата му като превантивно средство.

Бюлетинът за лекарствени и терапевтични средства показва, че аспиринът може да предизвика сериозни вътрешни кръвоизливи и смърт при хора със сърдечносъдови проблеми. Лекарите трябва да започнат да преглеждат всички пациенти, които вземат аспирин като превантивно средство, предаде BBC.

Кралската колегия на общо практикуващите лекари се изказва в подкрепа на становището на Бюлетина за лекарствени и терапевтични средства.

Малките дози аспирин се предписват на пациенти, които вече  имат сърдечни проблеми или са преживели сърдечни удари. Този подход е добре познат и е доказал ефективността си. Но все още мнозина от англичаните вярват, че вземането на аспирин предпазва срещу евентуални бъдещи сърдечни проблеми и затова започват да приемат лекарството много преди появата на първите симптоми.

„Добре известно е, че аспиринът се използва като предпазно средство от хора със сърдечни проблеми – тази група може да продължи да взема лекарството”, смятат от Кралската колегия на общо практикуващите лекари.

„Но за тези, които нямат проблеми със сърцето или кръвообращението рискът от сериозни кръвоизливи е по-голям от потенциалните ползи от приемането на аспирин. Съветваме хората да не вземат аспирин ежедневно, ако не са се консултирали с лекар. Най-добрият начин за редуциране на риска от развитие на сърдечните болести е да спрат пушенето, както и да намалят количеството наситени мазнини в хранителния си режим, да обогатят менюто си с плодове и зеленчуци и да повишат физическата си активност”, заявяват от Кралската колегия на общо практикуващите лекари.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари