вторник, 03 ноември 2009, 14:36 ч.

Адаптация*

Митко Щерев като стара мома

BNews.bg

Митко Щерев като стара мома

Отскоро на родното медийното бунище кудкудяка нов петел - композиторът Митко Щерев. Явно е изцедил до капка музата си и вместо да реди ноти и нежни трели, напъва журналистическия си талант.

* Адаптация е термин в биологията, с който се означава процеса на приспособяване на организмите към различните условия на средата в рамките на своето еволюционно развитие. Има и песен с това заглавие, написана от Митко Щерев.

 

Откъде авторът на едни от най-красивите  мелодии в българската естрада е събрал толкова злоба в душата си?

 

В последно време композиторът мести огъня си и стреля напосоки по различни личности и  различни поводи. Поведението му напомня сърдита стара мома, която е все недоволна от нещо. След като забрани на Лили Иванова да изпълнява неговите песни с мотива - Не ми е приятно възрастна жена да показва бельото си, докато изпълнява „Осъдени души", днес е пренасочил огъня си към  Георги Калоянчев и Стоянка Мутафова.

 

Тях  Щерев обвинява, че са ползвали благините, които званието „народен артист" носело в миналото. Наистина „любимата партия" кичеше с отличия и звания своите верни хора. Партийните секретари в театрите,  от които зависеше разпределението на ролите, рядко допускаха млади и талантливи актьори до централния репертоар. Но и от това правило имаше изключения. Без да са партийни подлоги, много талантливи актьори и режисьори оставиха своята дълбока диря в българското изкуство.

 

Та нима Митко Щерев не е галеник на партията?  Нека си припомним, че той е автор на музиката за филма „Човек от народа", посветен на Тодор Живков.

 

Днес талантът не се мери с партийна принадлежност. Пазарният принцип е валиден и в изкуството. Нелепи са твърденията на Митко Щерев, че видите ли, младите не могат да играят заради Калата и Стоянка Мутафова. Било им време да се откажат от сцената. Защо да се отказват, след като пълнят залите и хората искат да ги гледат?

 

Няма как, а и не бива, типично по български, да заличаваме миналото и хората, които ако не на света, то са дали нещо на България.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Камен Петров - 08:12, 27 септ.

  А защо в момента нито една медия не отбеляза че на Митко Щерев е ЗАБРАНЕНО да изпълнява песента Душа ! Автора на текста лично е забранил на Щерев да се издава или изпълнява песента .

 • диана експрес - 09:57, 23 ноем.

  на тоя селянин все му пречи нещо, сега Максим Горанов го бил ограбил, дребно джудже, написа 3 песни на кръст и се насра, имаше едно интервю с Емил Димитров, в което той каза- добър композитор е Митко, ама си остана селянче,сега да ходи да свири по кръчмите

 • 174hdg - 12:45, 22 ноем.

  Браво на автора за позицията му! Изкуството е вечно и е за талантливите,другите да гледат да се учат-които могат-да се радват,които не-да злобеят,друго не им остава!Браво Онуре,завръщай ги към истината и вечните неща в живота!

 • glupav - 21:40, 21 ноем.

  :-)

Напиши коментар

Коментари