вторник, 03 ноември 2009, 13:17 ч.

Убийците на Земята

Планетата оредява с 1/3 откъм животни и растения

BNews.bg

Планетата оредява с 1/3 откъм животни и растения

Една трета от видовете на планетата са заплашени от изчезване, алармират учените. 17 291 от общо 47 677 от видовете, включени в Червената книга на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси са изложени на сериозен риск, съобщи BBC.

21% от бозайниците, 30% от земноводните, 70% от растителните видове и 35% от безгръбначните са застрашени от  изчезване.

Природозащитниците предупреждават, че не е направено достатъчно, за да бъдат преборени основните заплахи, като загубата на вида. „Съществуват сериозни научни доказателства за заплаха от истинска криза във видовото разнообразие”, предупреждава Джейн Смарт, председател на Международния съюз за консервация на биологичното разнообразие.

„Последните анализи показват, че програмата за намаляване на риска от видово разнообразие за 2010 г. няма да бъде изпълнена”, заявява Джейн Смарт. „Време е правителствата да предприемат сериозни мерки за опазването на видовото разнообразие и да си поставят високи цели в тази посока за бъдещите няколко години, защото времето не работи в наша полза”, казва Смарт.

Червената книга, която се смята за най-авторитетното издание за видовете на планетата, е резултат от работата на хиляди учени по света. След последната актуализация на данните в нея става ясно, че земноводните са най-сериозно засегнатата група организми на планетата – 1 895 от общо 6 285 вида са заплашени от изчезване. От тях 39 вида са изчезнали, други 484 са сериозно застрашени, 754 са заплашени от изчезване, а 657 са уязвими.

Какъв е процентът на застрашените в глобален план видове?

Според последните статистически проучвания процентът на заплаха от изчезване при отделните видове е следния:

Растения – 70% от общо 12 151 вида

Сладководни риби – 37% от общо 3120 вида

Безгръбначни – 35% от общо 7615 вида

Земноводни – 30% от общо 6285 вида

Влечуги – 28% от общо 1678 вида

Бозайници – 21% от общо 5490 вида

Птици – 12% от всички видове

Жабите от вида Nectophyrnoides asperginis са сред видовете, чийто статус се е променил от състояние на застрашени от изчезване към „изчезнали видове от дивата природа”. Те обитават места от дъждовните райони на Танзания, но в последните години популацията им намаля драстично до 17 000 индивида.
Според еколозите силното им намаляване е в резултат на построена язовирна стена на мястото, обитавано от жабите, тъй като водата в потоците им е намаляла с 90%.

„През целия си живот ние рядко се тревожим за относително високия процент застрашени видове. И рядко си задаваме въпроса до каква степен сме виновни самите ние”, смята проф. Джонатан Бейли, директор на програмата за запазване на околната среда към Лондонското общество на зоолозите, цитиран от BBC.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари