неделя, 08 ноември 2009, 12:52 ч.

Църковен календар

Почитаме Архангел Михаил

BNews.bg

Почитаме Архангел Михаил

На 8 ноември почитаме св. Архангел Михаил. Той е най-силният измежду всички ангели. Благодарение на него душата се отделя на тялото. Изобразяван е с копие в ръка, тъпчещ дявола с крака.

Седемте ангели, които стоят винаги на престола пред Господ, наричаме архангели. Най-силният измежду тях, който представя Божието слово, православната църква нарича св. Архангел Михаил. На осмия ден от единадесетия месец се отбелязва Архангеловден.

Когато ангелите си делели света, на Свети Рангел се паднало да придружава мъртвите, ето защо той е изобразяван с копие в ръка, тъпчещ  дявола с крака. Легендите разказват как душата не може да се отдели от тялото, ако Архангел Михаил не я прибере. Ето защо ден преди празника почитаме мъртвите с една от трите най-големи задушници – Архангелова.

Традицията повелява на празника да се месят хлябове, които напомнят на тези, които се приготвят при погребение или помен. Смята се, че на този ден се отбелязва по-лекото преминаване на душата на човек при Господ. На Архангелов ден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Райчо, Райна и Рангел.

Денят на Архангел Михаил - военачалник на цялото небесно войнство от ангели и архангели, е вторият по значимост след Димитровден есенен празник, а почитаният светец символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари