вторник, 10 ноември 2009, 12:37 ч.

Gipsy songs

Циганската кралица нахлува в България

BNews.bg

Циганската кралица нахлува в България

Първият самостоятелен концерт на кралицата на циганската музика Есма Реджепова ще бъде днес в НДК. Циганските ритми със сигурност ще завладеят и най-скованите...

Есма Реджепова е най-известната изпълнителка на цигански песни от Македония. Тя събира в себе си мюсюлмански, еврейски и цигански корени. Във вените й тече кръв от цял свят, а душата й, типично по цигански, е събрала заразителната любов към музиката.

В българската столица легендарната певица ще изнесе самостоятелен концерт за пръв път. Тя има зад гърба си два платинени, осем златни и осем сребърни албума от повече от 600 записа. Освен на музика, тя е автор и на 6 филма. Социалната мисия на Есма я номинира два пъти за Нобелова награда за мир, продиктувана от хуманитарната й дейност.

На утрешния концерт в Националния дворец на културата, акомпанимент на великата певица ще правят  Ансамбъл Теодосиевски, който е съставен от четирима нейни синове и един внук, както и българския акордеонист Ибро Лолов.

Скоро певицата ще отпразнува 55 години на сцената, през които тя се е превърнала в една от най – успешните изпълнителки на циганска музика по света. Интересен факт, свързан с кариерата й е, че Тито я е наградил със златен и сребърен медал за заслугите й. Симпатията на "вожда" се потвърждава и от факта, че тя е поканена да пее в резиденцията на Тито на остров Бриони, когато той приема Муамар Кадафи по време на комунистическия режим.

Освен знаменателната си кариера, тя има и принос в отглеждането на поколението си – има 47 осиновени сина. В професионален план е изнесла повече от 8000 концерта в повече от 30 страни.

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари