сряда, 11 ноември 2009, 17:48 ч.

Апокалипсис

Споко, Земята още "поглъща" CO2

BNews.bg

Споко, Земята още "поглъща" CO2

В търсене на отговори на въпроса как планетата да се справи с глобалното затопляне, учените откриват и други. Според ново проучване увеличението на въглеродните емисии не е толкова фатално, тъй като Земята ще продължи да поглъща огромни количества и в бъдеще.

Земята все още може да поглъща огромни количества излишен въглероден двуокис, отделян от човешката дейност. Революционното откритие, направено от университета в Бристол, поставя под съмнение традиционната страховита теория за глобалното затопляне и пагубните за света последици от нея.

Учените са установили, че независимо от постоянно покачващите се емисии, светът все още може да съхранява значително количество парникови газове в океаните и горите, пише английския „Телеграф”.

Резултатите от изследването показват, че Земята успява да поглъща повече от половината от въглеродния двуокис, отделян от човешката дейност в продължение на 160 години и ще продължи да го прави – въпреки факта, че емисиите са се увеличили от 2 милиарда тона на година през 1850 г. до 35 милиарда днес.

Досега всички си мислеха, че способността на Земята да поглъща емисиите от въглероден двуокис драстично ще се понижи, което пък ще доведе до натрупването им в атмосферата. Според новото проучване обаче, количеството CO2 в атмосферата е малко над 50%, с много малки колебания, въпреки огромния скок в индустриалното производство. Изследването се базира на емпирични данни, включващи исторически записки по проби взети от антарктическите ледници, а не на спекулативни модели на климатичните промени.

Едно друго изследване пък показва, че количеството на отделяния в резултат на изсичането на горите въглероден двуокис може и да е надценено. Изследователи от университета VU University в Амстердам откриха, че емисиите в резултат на обезлесяването са около 12%, а не 20%, както се твърдеше.

И все пак опасенията, че океаните и почвата ще се наситят и няма да могат да поглъщат повече въглероден двуокис остават. Ето защо д-р Волфганг Кнор, който ръководи екипа от учени, направили изследването, ще продължи да насърчава света да полага усилия за намаляване на вредните емисии.

Всичко това ми напомня за книгата на Майкъл Крайтън „Състояние на страх”, където авторът тотално разбива теорията за глобалното затопляне. Още по-изненадващ е фактът, че той си служи с доста убедителни аргументи и научни, данни, които ни карат да се замислим за това какви точно са последиците от човешката намеса в природата и дали учените не могат да бъдат манипулирани.

Паника, спасяване на природата или поредният бизнес е борбата с глобалното затопляне? Дали наистина "приятелите на природата" са добрите в цялата история... Ако повярваме на Крайтън природозащитниците са доста заможни хора, които постоянно се возят на самолети, карат джипове и живеят охолно в големи къщи.  

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари