четвъртък, 12 ноември 2009, 17:44 ч.

Кото и шакухачи

Японски ритми звучат в Концертна зала

BNews.bg

Японски ритми звучат в Концертна зала

Петък 13-и от фатален ще се превърне в музикален под тепетата. Празникът на двете култури - японската и българската, ще бъдат Савако Фукухара, Джон Кайдзан Нептюн, Теодосий Спасов и квартет “София”.

Японска арфа - кото и японска бамбукова флейта - шакухачи ще звучат на фаталната дата 13 ноември. Вечерта е празник на японската и българската музика. Солисти на музикалната вечер ще бъдат Савако Фукухара, Джон Кайдзан Нептюн, Теодосий Спасов и квартет “София”. Джон и Теодосий са написали няколко пиеси за традиционните инструменти на двете държави специално за гастрола в България, посветен на 50-годишнината от възстановяване на дипломатически отношения между Япония и България и 20-те дни на японската култура у нас.

Савако Фукухара е една от най-даровитите изпълнители на кото в Япония. Съчетава традиционната и съвременната музика, първият й самостоятелен албум “Нагарегумо” /”Плуващ облак”/ ще се продава на концерта. Джон Кайзан Нептюн е роден в Калифорния, но се учи да свири на шакухачи в Япония в школата “Тозан”, където му дават и творческото име “Кайзан”. /”Морска планина”/. Вторият му албум “Бамбук” бе обявен за “Изключителен албум на годината” от Културния отдел на японското министерство на образованието. Нептюн, който е признат за един от майсторите на шакухачи в Япония, сега живее в Камогава в префектурата Чиба и продължава да твори и експериментира с традиционния японски инструмент.
“София Квартет” ще чуем  в състав проф. Ангел  Станков – цигулка, Николай Гагов - цигулка, Валентин Геров - виола, Джефри  Дийн - Виолончело.

Теодосий Спасов – прочутият български кавалджия, съчетава джаз, фужън и класическа музика повече от 20 години. През 1995 г. сп. „Newsweek” признава Теодосий Спасов за един от най талантливите източноевропейски композитори в статията „Най-доброто от Изтока”, където отбелязва, че Теодосий „… всъщност е измислил нов музикален жанр”.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари