вторник, 17 ноември 2009, 17:34 ч.

Тарантули в нета

Кибер войната вече започна

BNews.bg

Кибер войната вече започна

Войната в кибер пространството вече е започнала, показва доклад на компанията McAfee. Тя е направила анализ на големи атаки в мрежата и е установила, че много нации са напълно "въоръжени" за реални конфликти в Интернет.

Кибер войната постепенно се е превърнала от фантазия в реалност, сочи доклад на производителя на защитен софтуер McAfee, който се базира на анализ на множество атаки в нета. Според компанията повечето интернет атаки в днешно време са с политическа цел.

Много държави са въвлечени в т.нар. „Студена кибер война” – те използват кибер оръжия, извършват интернет жпионаж и тестват мрежи, с които да „воюват”.  Най-подготвени за кибер атаки са САЩ, Израел, Русия, Китай и Франция.

„Въпреки че все още не сме станали свидетели на „горещи престрелки” между държавите, усилията на отделни нации да създадат достатъчно усъвършенствани методи за осъществяване на кибер атаки, а в някои случай и демонстрирането на реално желание да бъдат използвани, предполага, че Студената кибер война е започнала", констатират експертите.

Интелектуално упражнение или...

Да се определят мотивите на кибер атаките е трудно, дори почти невъзможно. Затова дебатът около тях в известен смисъл е само едно интелектуално упражнение без конкретни изводи. Въпреки това докладът на McAfee предлага някои теории.

Така например масовите хакерски атаки от 4 юли, които изведоха от строй хиляди интернет сайтове в САЩ и Южна Корея (в това число  порталите на Белия дом и администрацията на южнокорейския президент) може да са били извършени от чужд субект, който е тествал дали нарушаването на трансконтиненталните връзки между двете страни ще попречи на американските военни части в Южна Корея да се свържат с Вашингтон и тихоокеанската служба на Хаваите.

Подозрението веднага падна върху Северна Корея, но нямаше достатъчно конкретни доказателства. „Възможността на севернокорейците да нарушат интернет комуникацията между САЩ и Южна Корея би им дал голямо стратегическо предимство в случай, че искат да нападнат Южна Корея”, казва Дмитри Алперович от McAfee.

Други примери за кибер атаки са тези срещу Естония през 2007 г., когато  правителствени и търговски сайтове бяха блокирани от хакерски атаки. Миналата година пък множество интернет сайтове в Грузия излязоха извън строя точно по време на войната в Южна Осетия.

Така или иначе темата за кибер престъпленията е твърде деликатна. При физическата война се знае точно кой използва оръжието и как го използва. В мрежата не е така. Същото важи за престъпленията, свързани с финансови измами по интернет – тръгвайки по следите на престъпниците разследващите може да се загубят в море от информация, водеща към много крадци.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари