понеделник, 23 ноември 2009, 18:11 ч.

Мирният атом боли

Брюксел обмисля данък „ядрена енергия”

BNews.bg

Брюксел обмисля данък „ядрена енергия”

Среди в ЕС сериозно обмислят въвеждане на данък върху ядрената енергия. Екзотичната и изцяло лобистка идея обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на кръгла маса за енергийната ни стратегия до 2020 г.

Според Трайков идеята за данъка е една посока "на концептуално мислене по отношение на ценообразуването на различните видове инсталации по причина, че АЕЦ имат исторически ниски разходи без да са ясни пълните разходи за целия цикъл, включително за извеждане от експлоатация, за съхраняване на радиоактивни материали и т.н.”

Все пак министърът обясни, че идеята не е придобила конкретна форма и поне засега България не мисли да въвежда такъв данък. Но нали говорим за енергетиката след 2020 г., тези неща трябва да се предвиждат, коментираТрайчо Трайков. Изглежда най-евтиният ток е взет на прицел от европейски лобита.

Енергийният министър, че ядрената енергетика ще бъде подкрепяна институционално - при високи изисквания по отношение на сигурност, безопасност и извеждане от експлоатация. Кой от енергийните проекти кога и как ще се случи, зависи от волята и интереса на инвеститорите, каза той.

До година-две битовите потребители могат да плащат по-малко за ток след въвеждане на различни тарифи, съобщи на дискусията председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Според него за стимулиране на енергийната ефективност трябва да бъде позволено да предлагат и тарифи, образувани на основата на количеството потребен ток.

 

 

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари