вторник, 15 декември 2009, 15:25 ч.

Глас народен

Свикват референдум за новините на турски по БНТ

BNews.bg

Свикват референдум за новините на турски по БНТ

Премиерът Борисов и лидерът на "Атака" Волен Сидеров се разбраха да започнат процедура по насрочване на референдум. Трябва този въпрос да се реши, за да престане използването му за политически цели, отсече Бойко.


Парламентът ще инициира референдум за новините на турски по БНТ. За това се разбраха премиерът Бойко Борисов и лидерът на „Атака” Волен Сидеров. По закон най-малко 48 депутати трябва да поискат допитване до народа и след решение на Народното събрание президентът е длъжен да насрочи датата на референдума.

Депутатите от ГЕРБ и от „Атака” вече са готови със събирането на подписи.

Преди две седмици групата на националистите внесе промени в закона за радио и телевизия, с които поиска парламентът да забрани информациите на турски. След разговори с Борисов обаче Сидеров склони на референдум. Той обясни, че не е против новините на майчин език, но призова те да се излъчват по кабелните телевизии. Сидеров беше категоричен, че пускането им по държавната телевизия противоречи на Конституцията.

Лидерът на „Атака” даде за пример Швейцария, където наскоро с референдум беше забранено да се строят минарета. В Германия пък беше приет закон, който забранява по националната телевизия да се излъчват предавания на език, различен от официалния.

„Ще направим всичко възможно българските мюсюлмани да разберат, че това не е насочено срещу тях”,

каза Бойко Борисов и допълни, че референдумът е възможно най-демократичния начин този въпрос да се реши. Той обясни, че трябва да се гарантират правата и свободите на малцинствата, но това не означава, че други хора трябва да се чувстват пренебрегнати.

Премиерът допълни, че по кабелните телевизии може да се излъчват новини на друг език. „Би могло спокойно да има новини на арменски или на иврит. Нашите братя роми биха могли да поискат новини и на езика, който те разбират”, каза Борисов. Той беше категоричен, че иска да чуе каква е думата на народа по този въпрос, за да престане той да се използва за политически цели. Премиерът отсече, че ще изпълни решението на референдума, независимо какво е то.

Волен Сидеров пък обясни, че новините на турски език имат изключително нисък рейтинг, а в същото време за тях се дават много пари от държавната хазна.

От своя страна СДС поиска допитване за АЕЦ "Белене"

СДС пък поиска референдум за и против изграждането на АЕЦ "Белене". Сините го предлагат като серия от мерки срещу бързото вдигане на втората атомна електроцентрала. Те се зарекоха да организират кръгла маса и призоваха към обществени дискусии по темата.

От СДС се опасяват, че е възможно Русия да построи централата в Белене и да ни обвърже с договор за предсрочно изкупуване на ток. Лидерът на СДС Мартин Димитров запита и дали ще има държавни гаранции при построяването и кой ще поеме отговорността, ако един ден се наложи предсрочно закриване на централата.

"Ако си направим второ "Кремиковци", някой ще си вземе комисионните, а българските граждани ще изплащат години след това", каза Димитров. СДС предупреди, че зависимостта на България от Русия ще стане още по-голяма, ако правителството склони на руската оферта.

Според сините референдумът за новините на турски и този за АЕЦ Белене могат да се обединят. Премиерът Борисов и лидерът на "Атака" също обявиха, че са склонни да разширят темата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Турция откри първия телевизионен канал на кюрдски език - 12:53, 16 дек.

  новина от CNN TURK от 02/01/2009 "В Tурция от 1 януари 2009г. започна да функционира първият 24-часов телевизионен канал на кюрдски език. Държавният новинарски канал ТRТ6 започна първото си предаване с традиционни кюрдски танци и с концерт. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган откри програмата, ставайки първият турски лидер, който на кюрдски език заяви на пресконференция "Нека канал ТRТ6 бъде полезен". Каналът ще се конкурира за зрители с Рож ТВ, сателитен канал на кюрдски език, който излъчва от Белгия и е популярен сред 14 милиона кюрди в Турция. Турция често критикува Рож ТВ за това, че излъчва изявления на терористичната Кюрдска работническа партия (ПКК." Значи в Турция държавата може да открие за малцинството си 24часов ТВ канал на държавната телевизия, а в България не може и 5 минути! Сидеров защо иска културни права за българите в западните покрайнини и Бесарабия?

 • Сидеров срещу човечеството - 12:44, 16 дек.

  Сидеров да прочете тези нормативни актове: 1.Международен пакт за граждански и политически права 2.Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация 3.Международен пакт за икономически, социални и културни права 4.Конвенцията за борба срещу дискриминацията в областта на образованието 5.Декларацията на ООН за правата на лица, принадлежащи към национални или етнически, религиозни и езикови малцинства 6.Конвенция за защита на правата на човека и основните свободи 7.Рамкова конвенция за защита на националните малцинства 8.Закон за защита от дискриминацията 8.Стратегия за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства 9.Закон за изповеданията 10Пражка декларация за европейската съвест и комунизма

 • Бюджет 2010 - 11:42, 16 дек.

  Дайте тези пари за зимното почистване. Резултатът е ясен!

 • Що така - 11:12, 16 дек.

  Когато тръгнаха тия новини да не би да е имало референдум.Ще хвърляте пари за глупости, я не се излагайте.

 • ANA - 09:11, 16 дек.

  Не мога да се въздържа и да не взема отношение по една тема ,която се преекспонира в пространството за Референдум за новините на турски език.Мисля,че когато в страната има толкова по- важни неща за решаване това е най-глупавото нещо,което може да занимава българския народ.Аз като човек,който живее в среда със смесено население мога да ви кажа категорично ,че самите турци изобщо не ги вълнува този въпрос.И никой не ги гледа тези новини на турски език.Защо пак трябва да се поставя този етнически въпрос на дневен ред.Явно и ДПС и другите партии пак се опитват да разбунят духовете и да размахват етническата карта по този начин.Ама разбирате ли,че никой няма нужда от тези новини и това са глупости,че турците не разбирали български и искали новини на майчиният им език.Та ,който не разбира той изобщо не се интересува от новини. И който не разбира си гледа съвсем свободно турски канали.Мислите ли,че хората ,възрастните хора от този етнос ,които не могат да говорят добре българския език изобщо слушат или гледат тези новини.Аз лично ви казвам,че това е една демагогия и излишно занимават обществото и умишлено се цели да се създава някакво напрежение у хората. В България има толкова много неща ,много важни неща,които трябва да занимавт и политиците и обществото,че и самите турци се чудят защо изобщо политиците се занимават с тези глупости. Може би по този начин ДПС иска да се изтъкне като защитник.Но не знам от какво трябва да защитава тези хора.Просто те прекалено преекспонират този въпрос като по този начин предизвикват излишно и необосновано напрежение.И дори и тези ,които никога не са гледали тези новини и не са се интересували от тях сега да си кажат -виждате ли ,значи щом не дават да се излъчват новини на турски значи не ни искат и държавата е срещу нас.Това иска да внуши ДПС.А и другите партии ,които се занимават с този въпрос им помагат в това отношение.Даже самите турци си казват :По добре да ги забранят тези новини ,които и без това никой не ги гледа ,само и само да има мир.И на тях им е омръзнало те винаги да обират негативите на обществото без да имат някаква вина за това.

 • Краси - 16:56, 15 дек.

  Ето един въпрос, който изобщо не ме интересува! Ако има референдум, на който със сигурност няма да отида да гласувам, това е тоя дали да има новини на турсиш по БНТ или не! Пълна простоти. Има стотици телевизии, кой каквото си иска, това да гледа. Пълна простащина е за такъв референдум да се харчат милиони.

 • ssssss - 16:25, 15 дек.

  Печеливши от референдума : Атака - Референдумът е жизненоважен за партийката на Болен , заплашена да остане в състав Лидер, Капка, бащата на Капка, синът на Капка, гаджето на сина на Капка. И Шопов разбира се. ДПС - електоратът ще бъде консолидиран и отновоприведен в бойна готовност.Пълно обезсмисляне на хода с Вежди. СДС/ДСБ - опция за връщане на част от десните избиратели. Полугубещ/полупечеливш - БСП. От една страна ше могат да плюват яко, управлението на тригъзата ламя ще слезе от дневен ред. От друга голяма част от матряла е дивашко-антитурски, така че не се знае в крайна сметка каква ще ползата от файдата. Губещ - Само и единствено Пожарникаря. Във вътрешен, международен и какъвто искате още план. Това е положението Минке, който се е фанал с Болен, все не е прокопсал.

 • СТРАХ МЕ - 16:25, 15 дек.

  Господин БОРИСОВ защо не гворите нещата с истинските имена какви са тези мюсюлмани араби палестинци либийци китайци не знам какви

 • Кирие - 16:21, 15 дек.

  Идеята е Сидеров да се покаже пред Европа, че е по - умерен политик отколкото си мислят. Това става само с референдум - иначе ще кажат за него и за борисов че са крайни националисти.Обаче като гледам коментарите разбрах, че угодия няма.

 • Добри Божилов - 16:06, 15 дек.

  Тия хора не са добре. Ще профукат 15-20 милиона за въпрос, който е пределно ясен. Референдум се прави по неясни въпроси, или по такива, които са ясни, но с голяма важност. Новините на турски са неприемливи за 80-90% от населението, а въпросът е от малка важност. Просто трябва да се махнат. Разсипници пълни... Направете поне заедно с тоя, и още един паралелен референдум - например за следенето в Интернет...

Напиши коментар

Коментари