събота, 19 декември 2009, 17:25 ч.

Do you speak Turkish?

За новините на турски език - или на...английски

BNews.bg

За новините на турски език - или на...английски

По темата се изговори почти всичко. Изчаках да мине истерията и емоцията от това нестандартно решение. Чухме колко е вредно за етническия мир и демокрацията (социолозите). Как референдумите започват с фалстарт (Първанов). Как Бойко става заложник на Волен (ДПС, БСП). Ясно е уж, че новините на турски могат да бъдат спрени само с едно административно решение (Яне). Дори и това, че малцина ги гледат в сравнение с турските сериали, които вървят по същото време по двете частни национални телевизии (логично).

Два са логичните въпроси. Защо Бойко подкрепи "Атака" и какъв ще бъде резултатът от всичко това.

Бойко подкрепи Волен Сидеров, защото остана без голям избор на кого да разчита в парламента. "Атака" подкрепя ГЕРБ последователно и без предварителни условия, както не го прави РЗС. Премиерът е доказал, че е готов да бъде диалогичен винаги, когато едно решение опре до консенсус. В случая решението за референдум не е взето – то само е подложено на обществена дискусия. Накрая правителството може да реши въпроса и без допитване до народа.

Има ли обществено напрежение около новините на турски език по БНТ? Има, а това означава, че управляващите трябва да вземат някакво решение, което да успокои духовете и да бъде правилно за държавата. Това обаче няма как да стане чрез вслушването само в на Гласа на народа. Турците с право ще бойкотират гласуването и то няма шанс да мине. При кампанията ще се разгорят най-долни страсти, които могат да взривят етническия мир. Никой няма да спечели – нито ДПС, нито ГЕРБ, нито "Атака", нито българските граждани.

Тогава Бойко има правилен ход и той е в намирането на мъдро държавническо решение как може информацията за новините в България да стига до нейните граждани, които не знаят добре нашия език. Ако това реши правилно властта, цена няма да има. А кое е правилното решение – може би 700 000 български граждани с турски произход имат право да са част от нашата държава и нация, б​ез да са длъжни да превеждат новините на бабите и дядовците на турски.

Истината е, че последното поколение българи от турски произход знаят отлично български и владеят интернет. За какви новини на турски говорим, за какви пет лева? Модерният гражданин чете всичко, което го интересува online – и "Сабах", и "Таймс", и bnews, и mediapool. Тогава да забраним английския език и новините на него в интернет, понеже повечето тийнеджъри говорят по-добре него, отколкото майчиния си български...

Струва ли си цялата истерия около новините на турски заради иначе малкия ефект върху живота на българските граждани? За интеграцията на населението в ЕС най-добре правителството да въведе новини на английски език по БНТ, а след това да пусне една радиоточка в Делиормана на турски.

Така България ще стигне по-лесно до хората, които са изостанали както в езиково, така и в битово отношение.  А държавата отдавна ги е забравила.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Mr. Justice - 23:27, 21 дек.

  Изключително важно е тези новини да бъдат премахнати, най-вече заради националното достойнство на българина. Тази "придобивка" е една от най-големите лъжи на НЕконституционното ДПС спрямо неговия електорат. Символният капитал отдавна е превърнат от Доган в паричен. Ако мюсюлманското население има българско самосъзнание, то тогава няма нужда държавата да толерира неговото турцизиране. Ако обаче няма такова самосъзнание, то тогава проблемът с новините е само и единствено на тази общност, а не на цялата държава. Би следвало да попитаме Турция дали спазва правата на своите граждани от не-турски произход и кога ще изживее имперския си манталитет - сериозна пречка за нейното членство в ЕС?

 • илия - 22:14, 20 дек.

  тъй като всички етноси в БГ са европейски граждани, така техните интереси няма да бъдат засегнати ако се въведат европейските новини! Новините на Турски са абсолютно погрешни и неправилни, защото така се толерира и институционализира като втори език в България турския език !!! смятам, че който го е направил трябва да се засрами от себе си !!! В България има и цигански език и еврейски и арменски и гръцки ! Защо се правите на неразбрали и толерирате турския ?

 • илия - 22:08, 20 дек.

  аз пък искам европейски новини за да чуем нашите европейски сънародници как живеят!!! това е много по-смислено ! Моля ви се замислете се колко интересно би било всеки ден да има Европейски Новини !

 • Кентавъра - 21:00, 20 дек.

  Бареков,ти си едно гадно лайно.Лапай дудука.

 • 1111 - 20:27, 20 дек.

  Референдум за турските новини!? Сидеров поръчва, Доган черпи, Борисов се кефи и на двамата, но… - 24rodopi.com

 • от един турчин - 20:11, 20 дек.

  Тези новини не ги гледам, защото произношението на спикерите не ми харесва. Вече от 20 години, който иска може да гледа турски нон стоп по сателита. Сега вече и ентернета е масово достъпен. Това е относно грижата за българските турци. Т.е. държавата е осигурила всичко необходимо на този, който иска да гледа, слуща, чете на турски. Въпросът е полезно ли е на България да има такива новини. Не мисля. Може ли от Турция да дойде нещо добро за България? Не смятам. Турция е държава с различен манталитет, който се базира на религията им. Исторически погледнато България е видяла добро от: 1.Византия - приела е Православието 2.Русия - освободила я е от турско робство. От Турция всички знаем какво е видяла България. Няма никакви морални причини за тези новини. Това което комунистите и Тодор Живков направиха не трябва да се преписва на българският народ.

 • Иван - 15:57, 20 дек.

  Пада смях с тоя Бареков-хахха!

 • kesig - 15:04, 20 дек.

  Г-н Бареков, има ли тема по която да не сте си дали "компетентното" мнение.Защо не замълчите за известно време, за да Ви позабравим, и когато пак се появите по някоя телевизия, да сте поне малко интересен на по-младите хора, които няма да са Ви гледали денонощно.Не искам да употребявам обидни епитети - самото ми желание, а и не само моето, да изчезнете за известно време, трябва да Ви говори нещо.Сори и весели празници "другарю" Бареков!

 • Четящ /различен от оня Четящ из Интернет/ - 13:54, 20 дек.

  Бареков е много зле като анализатор. Ама много зле. Много се мъчи това момче - що му трябва да се мъчи толкова. Да си седи кротко, да се прави на началник на сайтчето си и да не се пъне с текстове, защото му липдсват мозъчни гънки. Липсва му и задължителната за един публицист честност. Бареков не е честен и никога няма да бъде - защото е болезнено честолюбив и защото е платен. Много добре платен. Ама инвеститорите явно и те са доста тъпи парчета - честните лесно стават нечестни заради пари, ама глупавите никога не поумняват, с колкото и пари да ги натъпчеш.

 • Ралица - 12:24, 20 дек.

  Гейзо, поздравления за коментара!

Напиши коментар

Коментари