понеделник, 04 януари 2010, 16:03 ч.

За още едно българче

Забраняват нощния труд на жените с ин витро

BNews.bg

Забраняват нощния труд на жените с ин витро

Досега право на медицински консултации по време на работа имаха само бременните. Жените, които напредват в процедурите за изкуственото оплождане, ще се ползват и от специална закрила при уволнение и им е забранен извънредният труд

Вече и работничките, които са в напреднал етап на лечение ин-витро, както и бременните им колежки, ще имат право да излизат в работно време за медицински прегледи.

В последния за миналата година брой на Държавен вестник е обнародвана промяна в Кодекса на труда,

според която работодателят е длъжен да ги освобождава от работа за прегледи, когато е необходимо те да се извършват през  работно време. Текстът вече влезе в сила, съобщиха за Bnews социални експерти.

Според благословените от депутатите преди празниците промени в трудовата ни конституция тези работнички и служителки не могат да бъдат пращани в командировка от шефовете си, без да са си дали писменото съгласие. За тях е забранен нощният труд, както и полагането на извънреден труд.

Жените, които напредват в процедурите за изкуственото оплождане, ще се ползват и от специална закрила при уволнение, от която досега също се възползваха бременните.

Междувременно, в края на миналата година от сдружение „Зачатие” внесоха жалба в Комисията за защита от дискриминация за обжалване пред Върховния административен съд на наредба на здравното министерство, според която жените над 43 г. не могат да се подлагат на ин-витро оплождане. Според Сдружението това е пряка дискриминация по възраст. 

На практика  жени  в репродуктивна възраст, с  нормални нива на половите хормони, с добра яйчникова функция и изобщо с добри прогнози за успех при евентуално инвитро,  получават откази да им бъде извършени описаните процедури, само заради формалния признак – навършена 43-годишна възраст, оплакаха се от Сдружението. Оттам чакат становището на Комисията и

искат отмяна на текстовете от наредбата, които слагат горна възрастова граница за ин витро процедури.

Борбата със стерилитета и подкрепа за двойките, които се подлагат на процедурата за зачеване ин-витро са сред приоритетите на кабинета „Борисов”.  Лично министър-председателят Бойко Борисов каза още през есента, че кандидатите за ин-витро процедурите могат да бъдат спокойни и че ще има пари – държавата ще осигурява и през 2010 г. парите, нужни за 3 опита за изкуственото оплождане. Той уточни, че ще се осигурява нужното целево финансиране – месец за месец.

По първоначални сметки ще трябват по около 2 млн. лв. на месец, които ще стигнат за три опита на 400 двойки. Един опит за зачеване ин-витро струва 5 000 лв. От миналата година към здравното министерство действа фонд за ин-витро зачеването.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари