сряда, 06 януари 2010, 15:50 ч.

(Не)Културно

Пари по ФАР за "Перперикон" отрязани, Овчаров търси помощ

BNews.bg

Пари по ФАР за "Перперикон" отрязани, Овчаров търси помощ

Тази година се навършват 10 години от старта на разкопките в Перперикон. От декември 2009 г. финансирането по програма ФАР е спряно - проектът е за 3 млн. евро, а археологът Николай Овчаров поиска помощ от правителството.

1200 посетители е имало в Перперикон в първия ден на 2010-а - тази радостна новина за българския културен туризъм, съобщи днес проф. Николай Овчаров. Тъжната новина е, че в момента бъдещето на тракийския град е в ръцете на министъра на финансите - Симеон Дянков.

Равносметката на археолозите до днес е, че откакто са започнали разкопките през 2000 г., досега държавата е отпуснала общо около 1 млн. лева, похарчени по най-рационалния начин, според проф. Овчаров. Българският Индиана Джоунс заяви, че до 2000-а не е имало пътеки, а посетителите били малко. Само за 2009-а обаче Перперикон е бил посетен от около 200-220 хиляди души.

Голямата болка на професора - програма ФАР, по която се извършват дейности по изграждане на посетителски център, както и за консервация и реставрация на селището, е спряна. Преди проектът да спре, е бил направен 30-метров изкоп, пълен в момента с вода. За продължаването на археологическите разкопки на Перперикон през 2010 г. е планирана бюджетна субсидия от 185 000 лева, колкото и през 2009 г.

Информацията относно датирането на Перперикон преди да започнат разкопките била спорна. След 10-годишно изследване вече може да се каже, че скалното средище датира от V- IV в. преди Христа. Големият разцвет е през XV-XI в. пр. Хр. в къснобронзовата епоха.

Вторият златен период за Перперикон е по време на Римската епоха през II-III век преди новата ера. Дворецът-светилище, за който се предполага, че е триетажен, е най-ефектната част от Римската епоха. Това била внушителна за времето си постройка, а само на  първия етаж имало около 50 коридора.

До края на IV в. датира Средновековният период, открити са още три църкви, както и архив на повече от 100 печата.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

 • Сиктир - 14:52, 08 ян.

  Като не разбираш от археология защо се обаждаш неподготвен? Как Николай Овчаров да не е професор ??

 • Сиктир - 18:41, 07 ян.

  Първо не е професор ... аман от медийна археология!

 • гретхен - 23:51, 06 ян.

  Тъжната новина е, че в момента бъдещето на тракийския град е в ръцете на министъра на финансите - Симеон Дянков, АМ ЩО Е ТЪЖНА ТАЗ НОВИНА МА СУЗАНКЕ, ДАЙ НА ПРОСТИТЕ КАТО МЕН ОБЯСНЕНИЕ

 • Перперикон - 16:23, 06 ян.

  уникално място с уникален дух и усещане за вечност

Напиши коментар

Коментари