четвъртък, 07 януари 2010, 9:19 ч.

Иване, Иване...

Днес е Ивановден, над 380 000 българи празнуват

BNews.bg

Днес е Ивановден, над 380 000 българи празнуват

Православната църква чества днес деня на св. Йоан Кръстител, който кръщава Исус Христос в рeka Йордан. Йоан познава и посочва Исус като пратеник на Бога.

На 7 януари около 380 хиляди българи, носещи имената Иван, Иванка, Ивана, Ивайло, Ивайла, Иво, Ива, Йоан, Йоанна, Жан, Жана, Ваньо, Ваня, Калоян или Калояна празнуват своя имен ден.

С това име са кръстени 23-ма папи. То е известно по света в различни варианти. Ивановците се казват Хуан в Испания, Джон в Англия и Йоан – версията, с която е влязъл в българския превод на Библията – в Гърция. В Каталуния пък се подвизава легендарният литературен герой Дон Жуан, което е местната форма на същото име.

По стар български обичай още в тъмни зори – преди да е изгряло слънцето млади жени донасяли вода от река или кладенец. В голям съд, наречен чебър, къпели децата за здраве. Булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, също бивали къпани в чебъра.

След това момците тръгвали по къщите и къпели всички момчета и мъже, които носят името Иван. Според народното вярване свети Йоан е покровител на кумството и на побратимството. На Ивановден се ходи на гости на кума, младоженците му носят кравай, баница и вино, както кървавица и печено свинско месо.

Всички именници трябва да почерпят. Лоша поличба е, ако на имен ден не ти дойдат гости. Празничната трапеза е много богата – варено жито, ошав, фасул, свинско със зеле, свински ребра, печена кървавица, суджук, баница. Не се раздига до сутринта.

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

Напиши коментар

Коментари