понеделник, 11 януари 2010, 13:02 ч.

Културен тероризъм

Актьори: Имотите на театъра като имотите на царя

BNews.bg

Актьори: Имотите на театъра като имотите на царя

От "Сълза и смях" поискаха специален закон, който да урежда въпроса със сградите, в които се прави култура. Дотогава върху разпореждането с тях да се наложи мораториум, настояха от театъра.

Забрана за разпореждане с имотите на културните институции до приемането на специален закон за сградите, поискаха ръководството и актьорите на театър "Сълза и смях".

"След като парламентът така категорично и бързо наложи мораториум върху имотите на царя, защо да не гласува същото и за тези на културата",

запита бившият дирекор на "Сълза и смях" Петър Маринов.

Повод за искането на артистите стана ултиматумът от преди дни на читалище "Славянска беседа", в което се помещава "Сълза и смях". Настоятелството на читалището настоя с писмо до Министерство на културата театърът или да склони да плаща наем по1000 лв. на ден, или да се изнесе на улицата след 10 януари.

Заради ултиматума е възможно на улицата да останат 110 изявени български актьора

От Министерството на културата припомниха, че според закона за народните читалища те са самостоятелни юридически лица, неправителствени организации, които имат собствени органи на управление.

"Решението на проблема е в приемането на законодателни актове", каза и сегашният директор на "Сълза и смях" проф. Венцислав Кисьов. Според него трябва да се направи така, че сградите, в които се е правила култура, да се присъдят на съответните културни институции. Подобен закон е бил внесен в парламента през 1991 г., но не е стигнал до гласуване.

"Ако това не стане, театрите ще изчезнат, както изчезнаха кината"

убеден е Кисьов.

Актьорът Валентин Танев също би тревога, че без сгради могат да останат много театри в страната. Сливенският например имал нужда от 40-60 хил. лв. за подръжка на месец. "Общината няма да може да ги намери и търговците ще влязат в храма", каза Танев.

От "Сълза и смях" напомниха, че без сграда е останал и Държавният пътуващ театър, който наскоро бил изхвърлен от НДК, защото също бил поставен пред неприемливи условия.

Националният дворец на културата се превърна в национален дворец на търговията,

каза Танев и също призова за законодателни промени, които да спрат нашествието на бизнесинтересите срещу интересите на нацията, каквито са културните.

"Тове е опит за атентат върху българската култура, но вече е ясно, че няма да е успешен", каза зам.-министърът на културата Димитър Дерелиев.

Той упрекна ръководството на читалището, че се държи като група реститутки, които се опитват час по-скоро да си приберат парите.

Шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пък иронизира, че в "Сълза и смях" е играна постановката "Солунските атентатори", а може би е трябвало да са славянските атентатори.

От театъра се надяват на справедливо споразумение със "Славянска беседа", което вероятно ще бъде постигнато в рамките на днешния ден. Въпреки това ръководството имало вариант и за преместването на театъра в друга сграда. "Славянска беседа" и "Сълза и смях" са емблематични имена. Нито едното може другото, нито обратното", каза директорът Кисьов.

Той припомни, че проблемът датира от 1991 г. и досега нито едно правителство и кулутрно министерство не са се ангажирали с решаването му, въпреки че са били запознати с него. За няколко дни над 20 000 души в интернет и над 1 500 в театъра са се подписали в подкрепа на "Сълза и смях".

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • До Мариан - 16:40, 11 ян.

    Пич, добре, че бяха медиите да се разшуми работата, че щеше да стане като с пътуващия театър. Изгониха го от НДК без никой да разбере

  • Мариан - 13:55, 11 ян.

    Нещата ще стигнат до своя ествествен край, а именно, театъра ще ги има! Прекалено се преекспонираха нещата в медиите, вместо да седнат и да преговарят.

Напиши коментар

Коментари