сряда, 13 януари 2010, 10:11 ч.

Добри намерения

Всички българи с електронни здравни карти от 2012 г.

BNews.bg

Всички българи с електронни здравни карти от 2012 г.

С новия документ нашенците ще могат да пътуват и в чужбина и оттогава ще отпадне необходимостта да си вадят европейска здравна карта, както предвижда Законът за здравното осигуряване сега, уточниха от Здравната Каса.

12 години след старта на новия, 21 век, България има шанс да прегърне „високите” технологии и да приложи на практика т.нар. електронно здравеопазване. Освен, ако не стане като в онази добре позната приказка – хубава работа, ама… българска.

Всички българи задължително ще имат електронни здравни карти от 2012 г.,

казаха за Bnews от Националната здравно-осигурителна каса, в отговор на въпрос докъде стигна работата по въвеждането на електронното здравеопазване, по което се говори от години. С новия документ нашенците ще могат да пътуват и в чужбина и оттогава ще отпадне необходимостта да си вадят европейска здравна карта, както предвижда Законът за здравното осигуряване сега, уточниха от Касата.

Електронната карта ще прилича на най-обикновена пластмасова банкова карта с микропроцесор, който дава възможност за достъп до личната здравна информация и ще бъде съвместима с новата информационна система на Здравната каса. Казано по друг начин, тази съвместимост означава, че всеки здравноосигурен ще може с тази карта да ходи при джипито, да влиза на лечение в болница, да ходи на зъболекар и да си купува лекарства в аптеката, без да носи каквито и да било други бумаги със себе си като направления, рецепти, резултати от изследвания и подобни. На практика новата карта

ще бъде „здравен паспорт”

който ще прилича на познатите от Татово време здравни картони и ще съдържа включително информация за алергии, каква му е кръвната група, контакти на близки  и др. Т.е. става въпрос за електронно копие на здравното досие на всеки.

През 2007 г. по времето на кабинета „Станишев”, когато здравен министър беше проф. Радослав Гайдарски, в България стартира пилотен проект за въвеждането на електронните здравни карти, който беше реализиран в гр. Сливница и бе решено, че на базата на него ще се планира издаването на електронни здравни карти за всички българи в последствие. Пак в Сливница бе изпълнена и първата в страната електронна рецепта. Пилотният проект за електронна здравна карта беше иницииран от Министерство на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса в изпълнение на приетата от Правителството на Република България -

Национална стратегия за внедряване на електронно здравеопазване

Реализирането му беше поверено на InterComponentWare (ICW), една от водещите компании в Европа, специализирани изключително в областта на електронното здравеопазване, като се реализира съвместно със стратегическите партньори на ICW - Cisco и Контракс.

Тогава бе съобщено, че електронното здравеопазване и в частност електронната здравна карта дават възможност за много по-ефективни здравни грижи и автоматична справка на здравноосигурителен статус, принадлежност към пациентския списък на лекаря, издаване и изпълнение на електронна рецепта.

Идеята е при посещение в кабинета на личния си лекар пациентът първо да поставя електронната си карта в четящото устройство. Лекарят се идентифицира в системата с професионалната си карта и едва след това има достъп до здравната информация на пациента. За да се активира този достъп обаче е необходимо и двете карти (пациентската и професионалната) едновременно да са поставени в четящото устройство.

Електронната рецепта пък е цифров вариант

на стандартната хартиена рецепта. Лекарят я попълва на компютъра си и записва информация за нея на пациентската здравна карта. Самата електронна рецепта се съхранява на специален сървър (компютър) в НЗОК, чрез който единствено може да бъде изпълнена. За да се отпусне изписаното лекарство пациентът трябва да постави електронната си карта в четящото устройство. Фармацевтът също поставя професионалната си карта в четеца.

Всичко това бе надълго и нашироко обяснявано публично по време на пилотния проект. В началото на миналата година министърът на несъществуващото вече министерство на държавната администрация Николай Василев обяви, че първите, които ще се оборудват с такива карти са 40 000 държавни служители. Стана ясно, че стойността на целия проект е приблизително 1 млн. лв.

Василев тогава коментира, че ако моделът сработи успешно, може да бъде ползван от Националната здравно-осигурителна каса при въвеждането на електронна карта за всички български граждани.  Към днешна дата обаче дали има такава приемственост, никой не може да каже. Ръководството на Здравната каса е друго, Николай Василев също отиде в историята. Останаха добрите намерения и доста искри, които прехвърчаха между министреството и Касата.

Бъдещето е на електронното здравеопазване

коментираха за Bnews от здравното министерство. Оттам обаче обявиха, че около въвеждането на електронните здравни карти има все още доста неизвестни, тъй като специално създадена работна група в екипа на министър Божидар Нанев преразглежда направените досега договорки и ще прецени дали има нужда те да бъдат продължени.

В момента обаче във ведомството на здравния министър са под пара за други, много по-спешни задачи като например преструктурирането на болничната помощ. Оттам лаконично коментираха, че за момента въвеждането на здравните карти не им е приоритетно на фона на здравната реформа, която захвана новото правителство. Иначе,

за електронна здравна карта се говори още от 2005 г.

когато здравен министър беше Славчо Богоев. Та, какъв е изводът – правителствата се сменят едно след друго според волята на избирателя, но все пак за някои неща трябва да има приемственост – иначе все ще сме като в стиха на Димчо Дебелянов от „Черна песен” – „през деня неуморно изграждам, през нощта без пощада руша”…

* BNews.bg не носи абсолютна никаква отговорност за изразените от читателите/потребителите мнения и/или коментари. Всеки читател/потребител, който публикува мнение и/или коментар под публикация/статия в BNews.bg като свободен посетител, или чрез регистрацията си от Фейсбук, декларира, че се съгласява с Общите условия за ползване на сайта BNews.bg. ВИЖТЕ ТУК!

loading...

Коментари

  • Соня - 16:20, 16 февр.

    Кога ще получим тази карта ?

  • spy sunglasses - 00:04, 17 дек.

    Spy watch are turning into more and more fashionable regarding enterprise safety, yet additional essentially with regard to residence safety. Regarding all the merchandise in which cope with house security, baby monitor tend to be commonly disregarded. A lot of hidden camcorders as well as Doorbell fantastic intended for house security expense a lot much less when compared with $300.Double zero.

Напиши коментар

Коментари